Middelengebruik in maïs daalt fors door geïntegreerde onkruidbestrijding
De belangrijkste maatregelen die De Marke neemt om het middelengebruik te verlagen is het toepassen van een vruchtwisselingssysteem. Dit voorkomt de groei van probleemonkruiden in de maïs. Kerende grondbewerking zorgt daarnaast ervoor dat onkruiden minder kunnen kiemen. Dankzij ondiep ploegen met een gangbare ploeg of het gebruik van een ecoploeg blijft er bovendien meer organische stof in de bovenste laag in de grond.
Verder bestrijdt De Marke onkruid door gebruik te maken van wiedeggen voor de opkomst van de maïs. Dit doodt het onkruid in het wittedradenstadium. Deze kan daardoor niet aanslaan en door het wiedeggen komt al het onkruid in hetzelfde groeistadium terecht. Onkruid kan hierdoor effectiever worden aangepakt met behulp van minder gewasbeschermingsmiddelen.
Vanggewas
Door voor het spuiten alle percelen te inspecteren op de aanwezigheid van onkruidsoorten en grootte van de planten kan met de juiste middelen en een lage dosering worden gespoten. Vlak voor het sluiten van het maïsgewas wordt het restant aan onkruiden tussen de rijen geschoffeld. Deze bewerking combineert het Agro-innovatiecentrum met het zaaien van een vanggewas, zodat er geen druk is om de maïs voor 1 oktober te oogsten om aan de vanggewasverplichting te voldoen.
De Marke vernietigt het vanggewas al 30 jaar mechanisch. Dat levert een verdere besparing op van het middelengebruik. De Marke gebruikt maar een vijfde deel van de hoeveelheid werkzame stof dan bij boeren die niet werken met een wiedeg, schoffel en lage dosering.
Op het Agro-innovatiecentrum gebruiken ze de afgelopen jaren gemiddeld ongeveer 0,2 kilo werkzame stof per hectare. Bij de gangbare praktijk bedraagt de hoeveelheid werkzame stof ongeveer 1 kilo per hectare De gegevens hiervan komen van loonwerkers die in de omgeving van De Marke percelen met maïs behandelen.
Geen hogere kosten
De kosten op De Marke voor wiedeggen en schoffelen bedragen samen gemiddeld 87 euro per hectare. Omdat op de proefboerderij de kosten voor middelengebruik lager zijn de kosten voor onkruidbestrijding in maïs 42 euro per hectare. Dat is inclusief de kosten voor het zaaien van het vanggewas. Bij de gangbare praktijk moeten de kosten voor het inzaaien ook gemaakt worden wat betekent dat de geïntegreerde onkruidbestrijding geen hogere kosten met zich meebrengt, concluderen de onderzoekers.