NMV en DDB pleiten voor standstill, veereductie- en stoppersregeling
Met deze maatregelen hopen ze dat de sector voor 1 april 2017 weer nabij of onder het fosfaatproductieplafond komt.
Beide belangenorganisaties maken zich zorgen over het mogelijke verlies van derogatie in 2018. Volgens NMV en DDB zal het verlies van derogatie niet alleen een grote druk geven op de mestmarkt, maar zal het ook negatief uitpakken voor het milieu. „Zonder derogatie vervalt de verplichting om 80 procent grasland te houden. Het zal leiden tot meer bouwland en meer kunstmestgebruik. In beide gevallen leidt dit tot meer uitspoeling van nitraat naar het grondwater.” Daarnaast verwachten ze dat weidegang minder aantrekkelijk wordt.
Bedrijfsbeëindiging uitgesteld
NMV en DDB veronderstellen dat veel ondernemers hebben gewacht tot de invoering van de fosfaatrechten om hun onderneming te beëindigen. Dit met het oog op de fosfaatrechten die zij dan ten gelde konden maken. „Nu de invoering van het stelsel is uitgesteld, blijven deze ondernemers veelal doorgaan met hun bedrijf tot de fosfaatrechten wel worden ingevoerd.”
Volgens de organisaties kan de inzet van een stoppersregeling deze ondernemers ertoe overhalen om toch eerder te stoppen. „Dit heeft als voordeel dat er direct minder melk op de markt komt en de veestapel wordt verkleind.“ De organisaties geven aan dat de subsidie van 22.9 miljoen euro vanuit de Europese Unie hiervoor is bedoeld. „Van Dam moet dit bedrag verdubbelen net zoals andere landen dat hebben gedaan”, vinden ze.