Sectorpartijen in gesprek over verdere verlaging fosfor in veevoer
Van Stralen wijst erop dat de sector de opdracht van Van Dam heeft om, door het uitstel van de invoering van de fosfaatrechten, ook zelf te verkennen hoe in 2017 al een reductie van het aandeel geproduceerd fosfaat gerealiseerd kan worden.
De beleidsadviseur merkt op dat Van Dam op dit moment niet veel wettelijke mogelijkheden heeft om tot 1 januari 2018 de productie van fosfaat te beperken, maar dat dit wel belangrijk is. „De Europese Commissie wil in 2017 al een reductie van de fosfaatproductie zien. Als dat niet gebeurt, komt de verlening van derogatie nog verder op de tocht te staan.”
Fosfor in voer lager
Naast een mogelijke opkoopregeling voor koeien die Van Dam als optie noemde tijdens een interview met televisieprogramma Nieuwsuur, ziet Van Stralen nog wel mogelijkheden in het beperken van de fosfaatproductie via het voerspoor, al zijn er wat hem betreft wel kanttekeningen. „Op dit moment is het maximum aandeel fosfor in krachtvoeders 4,3 gram per kilo drogestof, afhankelijk van de verhouding fosfor/ruw eiwit. Dit zou omlaag kunnen, maar de kans dat melkveehouders naar fosforrijke, vaak eiwitrijke bijproducten en grondstoffen grijpen, is dan ook groter. Hier moeten we wel rekening mee houden.”
Gesprek met bijproductenleveranciers
Daarom vindt de beleidsadviseur dat ook een gesprek met de overkoepelende organisaties van bijproductenleveranciers nodig is. „Tarwegistconcentraten en andere bijproducten uit de bio-ethanolindustrie bevatten relatief veel fosfor. Fabrikanten van dergelijke producten hebben er belang bij dat hun afvalstromen als veevoer op de markt komen. Deze bijproducten verbieden, doe je dan ook niet zomaar. Daarom zal het lastig worden het aandeel van die fosforstromen te beperken”, denkt Van Stralen.
De LTO’er geeft aan dat het vooralsnog om een verkenningsfase gaat naar wat mogelijk is. „We gaan alle opties bekijken. Behoud van derogatie is ons veel waard. De maatregelen moeten echter wel voldoende perspectief bieden.”