‘We wilden de melk niet laten weglopen’
FrieslandCampina weigerde om de laatste twee tanks met melk na 1 januari te legen bij Tjits Agricola uit Scharsterbrug. De melkveehouder stopte op Oudjaarsdag met melken, maar de koeien die hij had verkocht waren nog niet opgehaald door de nieuwe eigenaar. Hierdoor moest hij op stel en sprong op zoek naar een afnemer voor de resterende 6.500 liter melk. Uiteindelijk haalde Farmel uit Emmeloord de melk op.
Volle melktanks
„Met de huidige melkprijs wilden we zo lang mogelijk doormelken", antwoordt Ivonne Boom, partner van melkveehouder Tjits Agricola op vraag waarom ze niet eerder zijn gestopt met melken. „Van de 55 koeien die we hadden waren er 43 verkocht, maar de nieuwe eigenaar had ze op 31 december nog niet opgehaald. Daarom bleven we de eerste dagen van dit jaar nog even doormelken. Dit leverde nog twee volle melktanks op met in totaal 6.500 liter.”
De melkveehouders hadden de afspraak met FrieslandCampina gemaakt dat ze de zuivelcoöperatie zouden bellen wanneer het vee weg was. Zover kwam het dus niet omdat de koeien een paar dagen bleven staan. Boom: „We mochten wel melk blijven leveren na 1 januari, maar dan zouden weer opnieuw lid moeten worden en zouden de ledencertificaten pas na een jaar worden uitbetaald. Dat was voor ons geen optie. Dat geld kunnen we niet missen.”
Krapte op de markt
De melk in de mestput laten lopen was voor de melkveehouders evenmin een optie. „We hadden de melk kunnen laten weglopen, maar dat willen we niet”, vertelt Boom. „Het is goede melk en bovendien is er krapte op de markt. Toen we meerdere afnemers hebben gebeld om te vragen of zij de melk wilden afnemen, hebben we zelfs alle fabrieken aangeboden dat ze melk desnoods wel gratis mochten komen ophalen. Voor Farmel was dat niet nodig, na het invullen van wat papieren was het snel geregeld.”