Probleem te lichte kalveren lijkt groter dan ooit

Verspreid door het land duiken verhalen op van melkveehouders die kalveren onder 42 kilo gratis weggeven aan de handelaar. Omdat ‘de handel’ overvol zit en niet voor deze dieren wil betalen. Daarnaast kiezen steeds meer melkveehouders ervoor om minder jongvee aan te houden om zo voordeliger uit te komen wat fosfaatrechten betreft.
Cijfers op de website van de veemarkten in Purmerend en Leeuwarden geven hetzelfde beeld. Voor nuchtere stierkalveren wordt maximaal 10 euro betaald, of helemaal niets. Nuchtere vaarskalveren van alle gewichtsklasses brengen geen geld op. Bij de categorie tot 38 kilo moet een melkveehouder tot 20 euro betalen aan de handelaar om het dier mee te laten nemen. Kijk voor meer prijsinformatie op de website van de veemarkt.
Bevestiging
De Dierenbescherming praat over 200 kalveren per week die in de diervoederindustrie eindigen of het daglicht helemaal niet zien.
Dé van de Riet is woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector. Hij bevestigt tegen de krant dat kalfsvlees in het diervoer terecht komt, maar neemt aan dat de Dierenbescherming er qua aantallen naast zit.
Van de Riet: „We zien het kalfsvlees liever in het humane traject terechtkomen. Het is een prachtig product dat betere waardering in eigen land verdient.”
Vleesverwerkers hebben geen afnameplicht waardoor grote kalfsvleesproducenten het beste dier afnemen. De ‘mindere dieren’ gaan naar regionale slachterijen en belanden ook in de petfoodindustrie. Zo legt de woordvoerder uit.
'Onaanvaardbaar'
Bert van den Berg, programmamanager veehouderij van de Dierenbescherming, praat over een schandaal: „Het doden van gezonde, jonge, te licht bevonden kalveren om alleen economische reden wijzen wij krachtig af en wij zien dit als maatschappelijk onaanvaardbaar.”
Kamervragen
PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken stelt Kamervragen naar aanleiding van deze berichten. Hij eist dat staatssecretaris Martijn van Dam ingrijpt om het onnodig slachten van nuchtere kalveren te voorkomen. Het advies om kalveren langer te laten staan voordat ze worden afgenomen, werkt volgens de PvdA'er kennelijk onvoldoende. Hij wil van Van Dam weten of melkveehouders en handelaren hier toe kunnen worden verplicht.
Arjan van Mourik, voorzitter van de Adviescommissie Kalverhouderij van Vee & Logistiek Nederland (voorheen BVHV) zegt dat er een sprake is van een kalverprobleem. „Door de groeiende melkveestapel zijn er ook meer kalveren. Het is structureel misgegaan met het afschaffen van het melkquotum waardoor het hele systeem is verstoord.”
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief