Stelling: De realtime mestbon helpt om mestfraude tegen te gaan

Met de gegevens kan RVO naar eigen zeggen beter zien of bedrijven zich aan de regels houden. Dat wil zeggen, of ze binnen de gebruiksnormen blijven en voldoen aan de mestverwerkingsplicht.
Een geregistreerd intermediair verzorgt het vervoer bij het rVDM, waarbij de aanwezigheid van GR/GPS-apparatuur, wegen, bemonsteren en analyseren verplicht is. RVO noemt dit standaard vervoer.
Maximaal 10 kilometer
Voor boer-boer-vervoer gelden speciale regels. Zo is vervoer via een geregistreerde intermediair niet nodig en mag het transport plaatsvinden zonder GR/GPS wanneer de ene boer mest levert aan een andere. Een voorwaarde is dat zowel leverancier als afnemer een landbouwbedrijf hebben. Daarnaast mag de afstand tussen de locatie waar de mest is geproduceerd en waar de mest naartoe gaat hemelsbreed niet meer dan 10 kilometer zijn.
Een andere voorwaarde voor boer-boer-vervoer is dat de mest direct wordt geleverd, zonder tussenopslag. De afnemer mag de mest wel opslaan op het eigen bedrijf. Tevens stelt RVO als voorwaarde dat de leverancier niet meer dan 25 procent van het in een kalenderjaar geproduceerde kilo’s fosfaat mag afvoeren zonder te wegen, bemonsteren en analyseren. Tevens kan de leveranier 75 procent van de dierlijke mestproductie (in kilo fosfaat) gebruiken op landbouwgrond van het eigen bedrijf.
Tot slot moet de opmerkingscode 32 op het rVDM worden gebruikt.