Verbijstering alom over uitstel fosfaatrechten
,,Verbijsterend. Het is onvoorstelbaar dat ons dit in deze fase overkomt”, zegt voorzitter Kees Romijn van de LTO-vakgroep Melkveehouderij. ,,We hadden als melkveehouderij al heel veel onzekerheid en daar is nu een enorme verwarring bijgekiomen."
Grote onzekerheid over derogatie
Hét grote vraagteken is nu wat er volgend jaar met de derogatie gaat gebeuren. Romijn: ,,De kans dat we die binnen gaan halen, is veel kleiner geworden. Want Nederland heeft nu geen instrument om de fosfaatproductie onder het fosfaatplafond te krijgen en dat is de basisvereiste voor de derogatie. Die zorgen nemen nu gigantisch toe. Als je om die reden de derogatie verliest, wordt de chaos compleet."
Het vertrouwen in de overheid heeft een hele dikke deuk opgelopen, aldus de vakgroepvoorzitter. ,,Van Dam moet nu echt in de frontlinie gaan staan en op alle mogelijke manieren proberen om de derogatie alsnog binnen te halen", stelt hij. ,,Voor Van Dam en voor het hele kabinet is het nu: alle hens aan dek, in het berlang van onze sector."
NVM: onbegrijpelijk en amateuritstisch
,,Dit is bagger, onbegrijpelijk en amateuristisch", reageert voorzitter Harm Wiegermsa van de de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. ,,Ben je anderhalf jaar aan het praten, en dan kun je weer terug naar de tekentafel." Het fosfaatrechtenstelsel is in wezen afgeschoten door Brussel, stelt Wiegersma. Van Dam past het nu wel aan, maar de bond vreest dat de sector de derogatie gaat verliezen en dan nog veel verder van huis is. De melkveehouderij bevindt zich nu in complete chaos, aldus de NMV.
Het fosfaatproductieplafond is volgens de NMV een verouderd idee dat ingesteld is voordat de gebruiksnormen zo streng werden als ze nu zijn. Op haar website schrijft de bond: 'Wat telt is: hoeveel fosfaat en nitraat komt er in de bodem terecht. Het is nu definitief tijd om van dit gedrocht af te stappen.' De NMV pleit daarom voor een bedrijfsspecifieke derogatie waarbij de kwaliteit van water en bodem leidend is. 'En tot die tijd zal er ingegrepen moeten worden: de veestapel zal anders immers eerder groeien dan krimpen met alle gevolgen van dien.'
NZO: verrast en uitermate teleurgesteld
De Nederlandse Zuivel Organisatie laat weten 'verrast en uitermate teleurgesteld' te zijn dat de sector in dit late stadium van het proces wordt geconfronteerd met het besluit van de staatssecretaris om de invoering uit te stellen tot 1 januari 2018. Uitstel zet voorlopig nog geen rem op de fosfaatproductie door de melkveehouderij, aldus de NZO. De organisatie beraadt zich op de nu ontstane situatie in overleg met andere partijen in de sector.
Veehouders willen vooral duidelijkheid
Het is vooral de onduidelijkheid over de gevolgen die veehouders steekt. Op Twitter laten melkveehouders zich niet onbetuigd. Boerin Lisanne Oskam: ,,Wat een gepruts met het fosfaatrechten verhaal. De melkveehouderij gaat straks kapot door onduidelijkheid.”
Onder de hastag #laarzenactie maken melkveehouders filmpjes waarin ze staatssecretaris Van Dam oproepen om duidelijkheid te geven, zodat ze weten of ze straks het gezinsbedrijf nog kunnen voortzetten of dat ze de laarzen definitief kunnen uitdoen.
RVO zoekt het uit
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland meldt dat ze de gevolgen van het uitstel van het fosfaatrechtenstelsel in beeld gaat brengen. Tot die tijd wordt er verwezen naar de Kamerbrief van Van Dam.