FrieslandCampina gaat samenwerken in productie alternatieve eiwitten
Door het opbouwen van een assortiment met eiwitten uit zuivel en alternatieve bronnen naast elkaar, wil de zuivelcoöperatie naar eigen zeggen mensen toegang geven tot de voedzame producten die ze nu en in de toekomst nodig hebben.
Het in Californië gevestigde biotechnologiebedrijf Triplebar is gespecialiseerd in de voedings- en gezondheidszorgindustrie. Het bedrijf maakt bij de toegepaste precisiefermentatie gebruik van micro-organismen voor het produceren van ingrediënten die dezelfde eigenschappen hebben als natuurlijke ingrediënten uit bijvoorbeeld rundermelk.
FrieslandCampina Ingredients en Triplebar gaan microbiële cellen produceren door middel van een technologisch proces dat bioactieve eiwitten creëert. De ambitie van beide bedrijven is om hoogwaardige eiwitten te produceren voor diverse toepassingen op schaal en met een beperkte land-, water- en energievoetafdruk.
Prebiotica
FrieslandCampina Ingredients gebruikt sinds 2016 precisiefermentatie om oligosacchariden van moedermelk te produceren. ‘Precisiefermentatie is een zich snel ontwikkelende technologie die de toekomst van de voedings- en voedingsindustrie vorm zal geven’, laat Anne Peter Lindeboom, Managing Director Innovation bij FrieslandCampina Ingredients in een reactie op de website van de coöperatie weten.
Lindeboom verwacht dat zuivelingrediënten een vitale rol zullen blijven spelen in de toekomst van voeding als bron van hoogwaardige eiwitten en prebiotica. ‘Deze blijven ons kernaanbod. Tegelijkertijd onderzoeken we voortdurend nieuwe manieren waarop technologie en natuur kunnen worden gebruikt om consumenten met speciale voedingsbehoeften te ondersteunen - in elke levensfase.’
Duurzame eiwitbron
De directeur innovatie is er zeker van dat FrieslandCampina Ingredients en Triplebar het gebruik van precisiefermentatie als voedzame en duurzame eiwitbron zullen versnellen. ‘Door een volledig assortiment zuivel- en alternatieve eiwitten naast elkaar aan te bieden, willen we mensen toegang geven tot de voedingsoplossingen die ze nu en voor de komende generaties nodig hebben.’
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: FrieslandCampina