Koemelkvervangers de deur uit, A2-melk in de schappen

De melk is niet anders bereid dan gewone melk, het verschil zit in de eiwitsamenstelling van de melk, welke wordt toegeschreven aan een gemuteerde genvariant (A1). Koeien zijn A1/A1, A1/A2 of A2/A2. A2-melk wordt verkregen van koeien en veestapels die volledig A2 (homozygoot A2) zijn gefokt. A2-melk gaat in de supermarkt daarom A2A2-melk heten.
Het afbreken van A1-melk kan in het maagdarmstelsel bij een deel van de mensen tot irritaties leiden. Vaak worden deze klachten gezien als koemelkallergie of lactose-intolerantie. Lees meer over de eigenschappen in deze factsheet.
Leverancier
Vecozuivel uit Zeewolde verwerkt en levert de speciale A2A2-melkvariant en noemt deze afsplitsing binnen de holding: Blu Cow. Initiatiefnemer van Blu Cow, Mark Kaptein, selecteerde een aantal melkveebedrijven die koeien melken met het gewenste DNA. „Deze dieren leveren melk die mensen met maag- of darmklachten gewoon kunnen drinken. Ook al hebben zij klachten na het drinken van reguliere A1-melk."
Wetenschappelijk bewijs dat deze melkvariant beter is voor de consument is niet geleverd. Wel is het product populair bij een aantal boerderijwinkels in Nederland en ook in het buitenland verkoopt de melk goed. In Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld, daar is de huidige omzet 225 miljoen euro en het marktaandeel bedraagt 15 procent op de totale zuivelmarkt.
Betere prijs voor boeren
Voor A2-melk krijgen melkveehouders naar verwachting een betere prijs dan voor reguliere biologische melk. Reden is de hogere kostprijs in het productieproces en de schaarsheid. De melk komt in een aparte productielijn binnen bij de zuivelverwerker. Hiervoor zijn melktanks, tankwagens en ruimte in de melkfabriek gereserveerd.
'Impuls Nederlandse melkveehouderij'
Melkveehouder Chris Bomers uit Groenlo is één van de aangesloten melkveehouders. Ruim 80 procent van zijn veestapel bleek het A2/A2-gen te hebben. Hij verkocht de ‘A1-dieren’ en ziet zijn melk vanaf volgende week terug in de schappen van de plaatselijke Plus-supermarkt. „Ik denk dat de oermelk een impuls kan geven aan de melkveehouderij in Nederland. Het kan de oplossing zijn voor de problemen waarin we verkeren: de lage prijzen van reguliere melk en de kosten van onder andere fosfaatrechten.”
Al eerder werd bericht dat er plannen waren voor de verkoop van A2-melk. Enige tijd later is het product daadwerkelijk op de markt gebracht. Lees hier meer over de eerder aangekondigde plannen en de achtergrond van de koeien die deze eiwitstructuur in het DNA hebben.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Blu Cow