'Opstallers voelen zich tweederangs lid'
Hij reageert hiermee op het voorstel vanuit het bestuur en de ledenraad, om met ingang van volgend jaar de weidepremie te verhogen van 1 euro naar €1,50 per 100 kilo melk. ,,Ik denk dat hier wel een discussie over gaat komen”, zegt hij. ,,Alsof de coöperatie weidegang wil stimuleren over de rug van degenen die de koeien binnen houden. Voor elk miljoen kilo melk loop je 15.000 euro mis aan weidepremie; met de inleg erbij 20.000 euro. Dat vind ik niet netjes.”
'Stevige aflaat'
Van Weperen runt samen met zijn broer en diens zoon in Oosterwolde (Friesland) een bedrijf met zo'n 500 koeien die jaarrond binnen staan. Hij is zeker niet anti-weidegang, maar dat is maar één aspect van het duurzaamheidsverhaal, zegt hij. Dierenwelzijn, milieueisen en energiegebruik zijn er net zo goed onderdeel van, benadrukt de veehouder. ,,Nu lijkt het alsof boeren die opstallen niet gewenst zijn, alsof je daar een stevige aflaat voor moet kopen. Terwijl je het dierenwelzijn zowel binnen als buiten prima hoog in het vaandel kunt houden.”
Ongelijkheid
Ook het afschaffen van de kwantumtoeslag zorgt voor ongelijkheid onder de leden, zegt hij. Dat baart hem zorgen. ,,Grote bedrijven bieden een transportvoordeel omdat de de RMO-wagen minder vaak hoeft te stoppen. Maar die leden betalen nu het gelag.”
Grijze golf
Dat de onderneming voorstelt om minder via ledenobligaties-vast uit te keren aan te leden, om het eigen vermogen verder te versterken, noemt hij wel heel verstandig. ,,De coöperatie bereidt zich daarmee voor op de aankomende grijze golf van stoppers; zo hoeven ze daar geen extern geld voor aan te trekken.”