Mestvergistingscoöperatie FrieslandCampina van start
Monomestvergisting levert warmte en biogas op. Het biogas kan worden opgewaardeerd tot groen gas en aan het aardgasnet worden geleverd. Of het kan worden gebruikt om een warmtekrachtinstallatie aan te drijven die stroom en warmte leveren.
200 in 2017
Streven is dat er volgend jaar 200 monomestvergisters in gebruik zijn. FrieslandCampina hoopt dat er in 2020 bij 1.000 melkveehouders een mestvergistingsinstallatie op het erf staat. Samen zijn deze bedrijven goed voor een broeikasgasreductie van 350 kiloton.
Eén gemiddelde vergister biedt voldoende gas en elektriciteit voor ongeveer 40 huishoudens. De melkveehouder kan de groene energie uit de mest gebruiken voor zijn eigen bedrijf, waarmee de zuivelproductie verduurzaamt. Het overschot aan groene energie neemt het zuivelbedrijf af van de leden-melkveehouders. Daarbovenop betaalt FrieslandCampina 10 euro per ton verminderde CO2.
Knelpunten getackeld
Met de coöperatie Jumpstart heeft FrieslandCampina een aantal belangrijke knelpunten weten te tackelen die de inzet van monomestvergisters op boerderijniveau in de weg stonden. De kostprijs van de (dure) installaties wordt gedrukt door te werken met een aantal standaardmodellen en die grootschalig in te kopen.
Leaseconstructie met waarborgfonds
Het knelpunt financiering wordt opgelost middels een leaseconstructie (12 jaar lang een vast maandbedrag, daarna is de installatie eigendom van de melkveehouder) met een gezamenlijk waarborgfonds van 265 miljoen euro (inleg 7,5 procent per lid) aangevuld met een bankgarantie van FrieslandCampina.
150 miljoen SDE+-subsidie
Daarnaast maakte minister Kamp bekend dat er binnen de SDE+ regeling een bedrag van 150 miljoen euro wordt gereserveerd voor de monovergisters op boerderijschaal.
Mestvergisting bereikbaar
Op deze manier komt de aanschaf van een mestvergister voor een groeiende groep boeren binnen bereik, aldus de coöperatie. Voor bedrijven vanaf 120 koeien en met stalsystemen met een dichte vloer kan mestvergisting een interessante mogelijkheid zijn. Voor bedrijven met roostervloeren geldt een ondergrens van 150 koeien.
Niet ten koste van weidegang
De introductie van mestvergisters mag niet ten koste gaan van weidegang. Jumpstart faciliteert melkveehouders daarom alleen als er bij weidegang voldoende stalmest beschikbaar is voor een rendabele exploitatie. Voor de capaciteitsbepaling van een monomestvergister wordt daarom uitgegaan van de stalmestproductie in het weideseizoen.
De verwachting is dat de netto jaaropbrengsten variëren van minimaal 5.000 euro voor een bedrijf van 130 melkkoeien tot maximaal pakweg 70.000 euro voor een bedrijf met 300 koeien.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: FrieslandCampina, Lauk Bouhuijzen