Vanaf 2017 traag herstel zuivelprijzen
De oorzaak van deze ontwikkeling ligt in de laatste jaren. 2014 en 2015 kenmerkten zich door een wereldwijd hoge zuivelproductie, terwijl de vraag stokte. Dit leidde tot lage prijzen en voorraadvorming, en die voorraden blijven de prijs ook de komende jaren beïnvloeden.
Langzaam naar 30 cent
Voor Nederland betekent dit dat de melkprijs de komende vier jaar langzaam opschuift richting 30 cent per liter. Maar die ontwikkeling gaat traag, en WER verwacht dat ook 2017 nog een moeilijk jaar blijft voor melkveehouders. De lage prijzen, en meer nog de fosfaatrechten, zullen tot een afname van de melkveestapel leiden, en daarmee tot een afname van de productie.
Negatief over EU-maatregelen
De specifieke effecten van de EU-crisismaatregelen en van de actie van FrieslandCampina zijn in de analyse niet meegenomen. Desondanks is WER kritisch over met name de EU-maatregelen. Een groot aantal landen gebruikt de EU-gelden om de zwakke melkveehouders te ondersteunen en belemmert daardoor de aanpassing die vanuit een marktperspectief nodig is. De extra steun leidt tot extra productie en daarmee tot grotere prijsdruk voor niet-ondersteunde bedrijven. De crisis wordt zo mogelijk verdiept en verlengd, oordeelt WER.