Mais Noord-Nederland bijna oogstrijp
Specialist Toine Heijmans van Agrifirm bericht dat het drogestofgehalte van de maïs op de proefvelden in Marwijksoord (Dr.) met krap 2% droge stof is gestegen, de laatste week. Op de proefvelden in Vredepeel (L.) is alle maïs gehakseld.
Latere rassen 30%
De DairyMaïs Vroeg en LG30.209 scoren nu 32,5 en 34% droge stof. De latere rassen noteren 29,5 en 30,2% droge stof. In Marwijksoord zijn de planten nog relatief groen, erg vitaal en massaal, een groot contrast met de gemiddelde maïs in Zuid Nederland. Zaadcoating vervroegt het oogstmoment. Heijmans verbaast zich dat er zo droog wordt gehakseld in Zuid en Oost Nederland.
Beste broeiremmer
De mais die in Zuid Nederland nog op het land staat wordt gebruikt voor CCM of korrelmais. Zo niet, dan komt het veel te droog in de kuil. Onafhankelijk teeltspecialist Mark de Beer van Groeikracht Zuid benadrukt dat intensief aanrijden de beste broeiremmer is. Want bij een drogestofpercentage van 40% dreigt ernstige broei bij het uitkuilen. Sowieso is mais die veel stress heeft gehad, eerst door wateroverlast en deze maand door droogte, gevoelig voor schimmel en mycotoxine aantasting.
Structuurschade in beeld
De Beer raadt aan van de omstandigheden gebruik te maken om een goed nagewas te telen en aan grondverbetering te doen. Wie online de opbrengst en voederwaarde laat meten, kan zo ook een indruk krijgen van de bodemverdichting. Binnen 1 perceel varieert het drogestofpercentage vaak meer dan tussen percelen. Structuurschade is daarvan vaak de oorzaak.
Oogstweer tot 10 oktober
Vanaf maandag pakt de nazomer de draad weer op en blijft het droog oogstweer tot en met 10 oktober. Daarna passeert een omvangrijke depressie, laat de betrouwbare 14 daagse prognose zien. Het is nog te ver weg om goed te kunnen inschatten of die depressie een omslag betekent in de stroming, die de laatste 6 weken een zeer droog weertype veroorzaakte.