‘Gezondheidsclaims A2A2-melk te voorbarig’

De laatste tijd komt er steeds meer aandacht voor A2A2-melk. De melk heeft een andere eiwitstructuur in vergelijking met de gangbare A1A1-variant, waardoor het makkelijker te verteren zou zijn en het een aantal gunstige gezondheidseigenschappen zou hebben.
Boer zet echter vraagtekens bij de gezondheidsclaims die gedaan worden. „Technisch zou het best kansen bieden omdat het middels fokkerij relatief eenvoudig is bewerkstelligen”, beaamt de FrieslandCampina-voorzitter. Toch geeft hij aan dat de zuivelcoöperatie erg voorzichtig is met deze ontwikkelingen. „Natuurlijk volgen we het, maar zolang er geen hard wetenschappelijk bewijs is dat de melk gezonder en beter zou zijn, doen wij er niets mee. Daar komt bij dat er vraag moet ontstaan uit de markt. Wij redeneren vanuit de markt.”
Mager bewijs
Volgens Boer zijn er heel veel onderzoeken gedaan naar A2A2-melk. „Er is één onderzoek waar een licht positief effect is te zien ten gunste van A2A2-melk. Dat is een veel te mager bewijs.” Hij geeft aan dat het EFSA (European Food Safety Authority) die alle kwaliteitssystemen toetst, dergelijke claims niet zou honoreren. „Wij als grote speler in de markt kunnen ons dat niet veroorloven.”