Zeer afwachtende houding op snijmaïsmarkt
Het geluid is eensluidend: melkveehouders hebben op dit moment geen geld in de portemonnee en over het algemeen is er voldoende ruwvoer gewonnen. Logischerwijs betekent dit dat maïsprijzen dalen. Vooralsnog blijkt het nog niet uit de eerste prijzen die genoemd worden. Voor het noorden voorziet met prijzen van 42 euro per ton thuis geleverd, bij 30 procent drogestof. In het zuiden schat met de prijzen iets hoger in.
Fouragebedrijven verwachten echter dat deze prijzen niet veel lager uit zullen komen. Verkopende partijen zouden er dan liever voor kiezen om de maïs in te kuilen en wachten tot de markt iets beter gestemd is.
Groot verschil in kwaliteit
Voor prijzen op stam is het een heel ander verhaal. Opvallend is de grote spreiding. Zo worden prijzen van 1.400 tot 2.200 euro per hectare genoemd, terwijl de verschillen andere jaren minder uiteen liggen. Dit is te verklaren door het veel grotere kwaliteitsverschil. Voor maïs die veel schade heeft gehad door wateroverlast, vallen de prijzen per hectare nog lager uit.
In het land worden momenteel verschillende maïsdemo's gehouden. Zo ook afgelopen week in het Groningse Noordbroek, georganiseerd door ForFarmers. Daar was de maïs nog lang niet rijp. Bekijk hier een korte impressie.