Info-discussieavond over wetsvoorstel fosfaatrechten
Resultaten van het nitraatonderzoek in grondwater bij de leden van de actiegroep worden gepresenteerd. Ook komt een deskundige van praktijkcentrum De Hooibeekhoeve (B) het Belgische systeem van monitoring van de waterkwaliteit toelichten. „Deze methode is goedgekeurd door de EU voor behoud van derogatie op bedrijfsniveau”, aldus woordvoerder Henk Antonissen. Sprekers zijn onder andere agrarisch advocaat Franca Damen, Elbert Dijkgraaf van de SGP en Jaco Geurts, CDA-Kamerlid.
Ver onder normen
„Het onderzoek bij de boeren toont aan dat we ver onder de normen zitten. Deze monsters hebben we dit voorjaar en deze maand genomen”, meldt Antonissen.
Begin dit jaar kwamen twintig Noord-Brabantse melkveehouders die recent hebben geïnvesteerd in nieuwe, duurzame en innovatie stallen, in opstand tegen het fosfaatrechtenstelsel. Zij presenteerden een tegenvoorstel dat volgens hen meer tegemoet komt aan het initiële doel: een vereiste waterkwaliteit volgens de Europese Kader Richtlijn Water.
'Extra lening van 3 tot 6 ton'
Met de invoering van het fosfaatrechtenstelsel komt de continuïteit van deze gezinsbedrijven (120 tot 240 koeien) onmiddellijk onder druk, zegt de actiegroep. Gemiddeld zullen de bedrijven 60 tot 120 fosfaatrechten bij moeten kopen; al gauw een extra lening van 3 tot 6 ton. De Brabanders vinden het onrechtvaardig dat zij straks in het nadeel zijn, terwijl ze juist extra hebben geïnvesteerd in dier en milieu.
De aanvang van de bijeenkomst is 20.00 uur. De locatie is De Smeltkroes in Maarheeze.