BD-melkprijs nu gekoppeld aan bio; 5 cent toeslag
EkoHolland houdt melkprijs over januari gelijk
Op verzoek van de elf biologisch-dynamische EkoHolland-leden is de bd-melkprijs met ingang van dit jaar gekoppeld aan de biomelkprijs. Voor bd-melk geldt nu een standaard toeslag van 5 cent per liter melk, vertelt EkoHolland-voorzitter René Cruijsen. In de kleine nichemarkt van bd-zuivel wordt vaak gewerkt met langetermijncontracten. Dankzij de koppeling met de biomelkprijs profiteren bd-boeren nu eerder van prijsstijgingen; en zullen ze ook eventuele dalingen voor lief moeten nemen.
De biologisch-dynamisch geproduceerde EkoHolland-melk wordt vooral afgezet aan Weerribben Zuivel van Klaas de Lange, in het Overijsselse plaatsje Nederland. Zo komt de biodynamische dagverse zuivel onder de merknaam Zuiver Zuivel onder meer terecht in de schappen van de Odin-natuurvoedingswinkels. Ook Klaver Kaas in Winkel krijgt bd-melk van EkoHolland voor de kaasmakerij.
‘20 procent groei’
Volgens een recente publicatie van de bank ING neemt de vraag naar biologische melk toe. Dit omdat het prijsverschil ten opzichte van gewone melk de afgelopen periode kleiner is geworden. Consumenten zijn dan eerder geneigd om te switchen van regulier naar bio.
‘Door de toegenomen vraag naar biologische melk kan het aantal biologische melkveehouders met zo’n 20 procent groeien bij grote afnemers als Friesland Campina en Eko Holland’, zo schrijft ING’s sectorspecialist agri Jan Willem van den Berg. ‘Voor melkveehouders die willen overschakelen, is het nu een goed moment om te switchen.’
René Cruijsen nuanceert die 20 procent van Van den Berg. „We zetten wel meer af in dagverse zuivel, maar geen 20 procent.” De afzet van Arla is ook teruggelopen als gevolg van de kwaliteitsproblemen met snel bedervende melk in het laatste kwartaal, geeft hij aan. „Vergeleken met januari 2022 zetten we nu pakweg tien procent meer af per week; zo’n 300.000 kilo melk extra.”
De groei zit vooral in de afzet van dagverse zuivel. Biokaas blijft vooralsnog achter, met een marktaandeel van anderhalf procent. „Dat zou wel meer mogen groeien”, vindt Cruijsen. Naar verluidt zou FrieslandCampina daar wel mee bezig zijn, zegt hij: „Ik hoor dat ze nu in Bedum meer biologische kaas maken.” Woordvoerder Jan-Willem ter Avest bevestigt dit desgevraagd. „We zijn bezig met uitbreiding in biokaas en ook in ingrediënten voor biologische babyvoeding; daar gebruiken we de biologische wei voor."
FrieslandCampina doet geen uitspraken over volumes of percentages waarin wordt uitgebreid. Maar de wachtlijst met bio-boeren die aan RFC willen leveren, is inmiddels helemaal leeg.