Wetenschappers ontwikkelen snelle goedkope test MKZ
Dat meldt het instituut, dat is gespecialiseerd in virusziekten, in de gelijknamige stad. Er zijn volgens de Pirbright-onderzoekers zeven types (serotypes) van het MKZ-virus, die snel kunnen muteren en continu nieuwe varianten creëren. Dit maakt een snelle diagnose van essentieel belang voor het vaccineren tegen het juiste type MKZ-virus en om het juiste controlebeleid te waarborgen.
Konijnen en cavia's
Voor de huidige diagnostische ELISA-test worden kleine dieren, zoals konijnen en cavia's, gebruikt om eiwitten of eigenlijk antilichamen te produceren voor analyse. Deze antilichamen binden aan het MKZ-virus, waardoor de ziekte wordt gedetecteerd. Elke stam van het MKZ-virus vereist echter zeer specifieke antilichamen om elke virusstam op te sporen. Er zijn daarom regelmatig nieuwe antilichamen nodig om gelijke tred met de opkomende nieuwe stammen te houden.
In plaats van dierlijke antilichamen hebben de Britse onderzoekers ontdekt, dat een eiwit genaamd integrine avp6 kan worden gebruikt om de aanwezigheid van MKZ te detecteren. Integrine avp6 is een receptor (een eiwit waaraan een specifiek molecuul kan binden), die zich aan de veldstam van alle MKZ-virussen kan binden.
Eiwit van runderen
De wetenschappers aan het Pirbright Institute, onder leiding van Gareth Shimmon, gebruiken nu integrine avp6 afkomstig van runderen voor hun ELISA-test. Hieraan kan elke virusstam zich binden.
Ze hebben in het laboratorium grote hoeveelheden van deze runder-receptor gemaakt, met behulp van een snelle techniek genaamd ‘transient cell transfection’. Kort en simpel uitgelegd, is dit een methode waarbij het virus met een hulpstof snel en eenvoudig in een lichaamscel wordt gebracht voor de productie van de receptor.
Door de eenvoudige productie en het universele gebruik van Integrine avp6 kan de diagnose van MKZ-stammen goedkoper, sneller en simpeler. Er is nu namelijk maar één integrine nodig om alle stammen van MKZ te identificeren, in vergelijking met de vele antilichamen die voorheen nodig waren.
Stap voorwaarts
Gareth Shimmon: „Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de vereenvoudiging van laboratoriumdiagnostiek. Bovendien is deze techniek veel toegankelijker voor de vele landen, die worstelen om deze verwoestende ziekte te bestrijden.”
Verdere experimenten zijn nodig om de nieuwe testtechniek te optimaliseren en te valideren, maar het instituut hoopt dat de runderintegrine avp6 uiteindelijk kan worden gebruikt in de MKZ-diagnostische kits die het instituut over de hele wereld gaat verspreiden.