Handige paaltjeszetter en automatische oversteekplaats in de prijzen

Met een hydraulische paaltjesprikinstallatie wist melkveehouder Kamphuis de jury te overtuigen. De 71-jarige is nog steeds volop betrokken bij het bedrijf met 280 melkkoeien op 130 hectare. Hij zocht naar een manier om het maailand in de zomer ook als weidegrond te kunnen gebruiken. Zonder dat daar permanente afrastering nodig is. De fanatieke Overijsselse was het zat om met paaltjes en draad uren in de weer te zijn.
'Half uurtje'
Uit wat losse onderdelen en een hydraulisch systeem ontstond de paaltjesprikinstallatie. Een tuinbouwtrekker sleept een wagen met palen mee. Voorop de trekker liggen 50 palen gestapeld. De veehouder zet de palen één voor één in de installatie. Vervolgens gaan de palen via het hydraulische systeem de grond in. De draad wordt gespannen en een half uur later is een perceel van 1.200 bij 160 gereed.
Na afloop van het weideseizoen werkt het systeem vice versa. Het oprollen van de draad gaat automatisch bij het verwijderen van de palen. Volgens de jury past deze innovatie bij de belangstelling die er op dit moment is om meer te gaan beweiden. ‘Het maakt afwisselend beweiden en maaien op flexibele percelen makkelijk toepasbaar.’
Automatische oversteekplaats
Melkrobots en vrij koeverkeer naar alle weidepercelen, een combinatie die Gerald Scholten Linde tot ontwikkelen aanzette. Enkele van zijn percelen waren voor zijn koeien niet continu beschikbaar omdat ze aan de andere zijde van de weg liggen. Door het plaatsen van hekken die automatisch openen en sluiten kunnen de koeien nu 24 uur per dag overal naartoe lopen.
Fietsers en automobilisten kunnen van de weg gebruik blijven maken. Het hek opent na het indrukken van een ‘duidelijk zichtbare knop’. Na enige tijd zonder kruisend wegverkeer openen de hekken zich weer automatisch voor overstekende koeien. Een knipperlicht waarschuwt aankomend verkeer.
De jury prijst Scholten Linde om zijn oog voor veiligheid en dat de innovatie breed toepasbaar is. Daarom ontvangt hij ook een bedrag van 2.500 euro.
Innovator van het jaar
Beide melkveehouders komen in aanmerking voor de publieksprijs: innovator van het jaar. Via internet kan iedereen zijn stem uitbrengen op de uitvindingen die het afgelopen jaar door de vakjury al zijn aangewezen en bekroond.
Naast de weidegang innovaties van Scholten Linde en Kamphuis zijn in de race: de geurwerende kleding van Anne Groot Zevert, de semiautomatische robot voor het reinigen van krachtvoersilo’s van Joost Kruiger, de rekentool optimale mestaanwending van Geert Stevens en de dijkjesdrukker van Jan Brands.
De winnaar krijgt de titel: ‘Agrarisch innovator van het jaar’, de prijs wordt uitgereikt op 15 december tijdens de Agri Innovak in Den Bosch.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: ForFarmers