Jaaroverzicht oktober: Kaasmakerij kan energiekosten niet terugverdienen en stikstof blijft de gemoederen bezig houden
1. Kaasmakerij stopt door te hoge melk- en energiekosten
Eind dit jaar stopt de Oostenrijkse private ‘Bergkäserei Zillertal’ (kaasmakerij) uit Schlitters (Tirol) met haar grootschalige kaasproductie. Circa 120 melkveehouders moeten voor hun hooimelk opzoek naar een nieuwe afnemer. De oorzaak vormen volgens de directie enerzijds de sterk gestegen kosten van de melk en vooral de energie, en anderzijds de levensmiddelenhandel die weigert meer te betalen voor de ambachtelijke kazen. Meer dan 22.000 bezoekers van melkvee.nl lazen hoe 120 Oostenrijkse melkveehouders op zoek moeten naar een nieuwe afnemer voor hun melk.
2. Rotgers: Overschrijden nitraatnorm vaak niet veroorzaakt door de landbouw
Geesje Rotgers, onderzoeksjournalist bij de Stichting Agrifacts (STAF), onderzocht de vervuilde watermeetpunten uit de Nederlandse waterkwaliteitsrapportage. Deze rapportage vormt de basis voor de derogatiebeschikking. Eenentwintig meetpunten kregen de kwalificatie ‘slecht’. Rotgers zocht uit waar de meetpunten lagen en wat mogelijke oorzaken zijn van de slechte waterkwaliteit. Bijna 14.000 lezers ontdekten dat de slechte waterkwaliteit vaak niet aan de landbouw toe te schrijven was.
3. FrieslandCampina koopt stikstof van veehouders voor uitbreiding fabriek
Zuivelcoöperatie FrieslandCampina wil haar fabriek in Veghel uitbreiden om meer grondstoffen voor de medische voeding te kunnen produceren. De extra ammoniakuitstoot wil de zuivelfabrikant compenseren door beschikbare emissierechten van veehouderijen uit de regio te kopen. Een opmerkelijke gang van zaken, die de aandacht trok van ruim 8.000 lezers.
4. FDF presenteert Stikstof Depositie Waarde om Nederland van slot af te halen
Farmers Defence Force (FDF) presenteerde eind oktober een plan om een Stikstof Depositie Waarde (SDW) in te stellen om Nederland van het juridische slot af te halen. Het trok de aandacht van 7.034 bezoekers van onze site.
5. Limburgse melkveehouder kan fluiten naar in het geheim gesaldeerde NBW-vergunning
Eind oktober werd bekend dat de eigenaar van een melkveehouderij in Nuth zijn natuurwet-vergunning (NBW) niet terugkrijgt, ondanks het feit dat de provincie Limburg diens NBW-vergunning op onrechtmatige wijze had ingetrokken. 7.000 bezoekers van melkvee.nl deelden de zorgen van de Limburgse melkveehouder.