Chinese zuivelconsumptie per persoon in 8 jaar verzesvoudigd

Vorig jaar werd er door de Chinese zuivelindustrie 38,7 miljoen ton aan zuivelproducten geproduceerd, dat is 4,8 procent van de wereldproductie. Cijfers zijn afkomstig van het eerste rapport dat de Dairy Association van China (DAC) uitbrengt.
'Veiligste voedselproducten'
Wang Jiaqi, onderzoeker aan de Chinese Academie voor Landbouwkundige Wetenschap en werkzaam voor het Chinese ministerie van Landbouw, verklaarde tijdens de presentatie van het DAC-rapport dat de in eigen land geproduceerde melk- en zuivelproducten nu tot de veiligste voedselproducten in China behoren.
Op basis van controles bij boeren zou 99,5 procent van alle zuivel voldoen aan de kwaliteitsstandaarden, opgesteld door DAC.
Geen melamine meer
Jiaqi meldt dat de Chinese kwaliteitsstandaarden de normen in Europa, de Verenigde Staten en Australië inmiddels zouden overtreffen. Ook hebben onderzoekers sinds 2008 geen illegale bestanddelen zoals melamine meer aangetroffen in zuivelproducten.
De melkveehouders organisatie van het Aziatische land dicht de verbeteringen in de kwaliteit van zuivel toe aan de verscherpte regelgeving, het strenge toezicht en de sanering van de zuivelindustrie.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief