De start van het kalf bepaalt de levensproductiviteit

De vijf basisvereisten voor kalverhuisvesting zijn:
- Comfort - ieder kalf een droge, beschutte en voldoende ruime (lig)plek.
- Licht - t.b.v. gezondheid kalf, alsmede ter observatie van het kalf door melkveehouder.
- Lucht - goed ventileren zodat luchtvochtigheid niet te hoog wordt, voorkom trek en tocht.
- Hygiëne - houd het hok schoon, voorkom kruisbesmetting.
- Arbeid - zorg voor goede looplijnen, protocollaire aanpak en arbeidsgemak.
Kalf-kalf overdracht
Het is van groot belang al deze vijf facetten goed op elkaar af te stemmen en de huisvesting aan te passen op de leeftijdsfase waarin het kalf zich bevindt. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de eenlingfase en de groepsfase. De kalf-kalf overdracht vormt de belangrijkste infectieweg voor diarree- en luchtweginfecties. Door individuele huisvesting kunnen gezondheid, voeding en mest van het kalf optimaal gecontroleerd worden.
Eenlingboxen
Plaats kalveren in de eerste 14 dagen in eenlingboxen of iglo's. Jonge kalveren moeten in de melkperiode gescheiden gehuisvest worden van het oudere jongvee en melkkoeien. Dit kan door middel van een aparte jongveestal en/of de dieren buiten huisvesten.
In die eerste levensdagen zijn er een aantal belangrijke stappen te nemen die cruciaal zijn voor de gezondheid en groei van het kalf en de ontwikkeling van het jonge dier tot een hoogproductieve melkkoe. Na de biest moet de focus liggen op groei en weerstandsopbouw van het kalf. Matige voeding in de eerste dagen kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kalf tot hoogproductieve melkkoe. Start daarom direct na de biest met hoge doseringen kalvermelk. Voor gedetailleerde informatie over een goede kalveropfok kun je terecht op de website van Sprayfo.
Hygiëne
Pasgeboren kalfjes hebben behoefte aan vaste patronen en reinheid. Zorg er dan ook voor dat de melk elke keer vers aangemaakt wordt. De voeding moet steeds op dezelfde manier klaargemaakt en toegediend worden. De gebruikte materialen moeten na voeding grondig worden schoongemaakt.
Groepshuisvesting
Bij groepshuisvesting luistert het nauw als het gaat om ventilatie, isolatie, luchtstroming, temperatuur, mestafvoer en ruimte per kalf. Per type stal en onderverdeling is advies op maat nodig. Dat gaat van structuur en arbeidsefficiëntie tot inrichting en accessoires. Maar alles gedacht vanuit gezondheid en groeiprestaties van het kalf, om er later als melkkoe profijt van te hebben.
Weerstandsopbouw
Goede voeding blijft uiteraard in de hele periode tot aan het spenen belangrijk. Je krijgt als melkveehouder maar één keer de kans om de weerstandsopbouw en de groei van het kalf goed in te zetten. Groei is essentieel voor een snelle ontwikkeling van het maagdarmstelsel, de organen en het uierweefsel. Door optimale groei vanaf de eerste levensdagen voorkom je ziektes en groeiremmingen in de periode tot aan het spenen. Bovendien benut je later het volledige genetisch potentieel van het dier.
Toets jouw aanpak op de website van Sprayfo en maak kennis met LifeStart.
Tekst: Sprayfo