Europese druk op toelating Renure neemt toe
Van Bergen vervolgt: „Alle landen moeten het ermee eens zijn. Maar de huidige hoge gasprijzen, de derogatie-discussie en de Green Deal van Frans Timmermans die ook kunstmest wil uitfaseren, zetten er wel steeds meer druk op.”
Nederland en België zijn twee lidstaten die sterk voorstander zijn van de toelating van Renure. Zelfs Mark Rutte heeft er in Brussel voor gelobbyd, weet de DLV-adviseur. Maar Nederland wordt in Brussel gezien als een ‘vervuilde lidstaat’, met een te hoog gehalte aan nitraat in het grondwater in het zuidoostelijk zandgebied. De 16 lidstaten die nu pro toelating van kunstmestvervangers zijn, stellen zich soepel op, legt hij uit. „Die willen het gebruik van Renure al wel toestaan, ook al zit een land niet overal onder die norm van 50 milligram nitraat per liter grondwater.”
Pilot verlengd
De toelating van kunstmestvervangers is al sinds 2012 onderwerp van discussie in Brussel. Ook al komt er nu steeds meer druk op te staan, dat wil niet zeggen dat de zaak nu snel beklonken kan worden. „De landelijke pilot met kunstmestvervangers is recent weer met twee jaar verlengd, onder voorbehoud”, zegt Stef. „Dat geeft wel aan hoeveel vertrouwen er is…”