Grondstofprijzen onder druk, soja weer flink lager
Betaalden melkveehouders bij Farmers4all begin juni ruim 42 euro per 100 kilo voor soja, bij afname van een volle vracht, op dit moment kost de grondstof 35 euro per 100 kilo. Raapzaadschroot, die ook mee steeg met de sojaprijs, daalde in dezelfde periode van 26,00 euro naar 21,50 euro per 100 kilo.
De prijsdaling voor eiwitgrondstoffen heeft met name te maken met de toename van het areaal sojabonen in Brazilië en de VS. Daarmee wordt de schade van de mislukte Argentijnse sojaoogst, door de extreme regenval in het voorjaar, verzacht.
Prijsdaling tarwe nauwelijks merkbaar
Waar termijnmarkten voor tarwe tot wel 20 procent lagere prijzen noteren, is dit effect vooralsnog minder merkbaar op de prijs die veehouders betalen bij de mengvoerindustrie. Gemalen tarwe kost met 18,85 euro per 100 kilo een fractie lager dan begin juni.
Volgens ABN Amro is de sterke schommeling van de grondstofprijzen met name een gevolg van angst voor effecten van weersextremen op de productie van gewassen. Toen West-Europa en Amerika werden getroffen door respectievelijk extreme regen danwel droogte, stegen de prijzen sterk. Nu blijkt dat de impact van het weer op de productie beperkt lijkt dalen de prijzen weer.
Recordproductie
Voor dit jaar wordt opnieuw een hoge tarweproductie voorzien. Het Amerikaanse ministerie van landbouw gaat vooralsnog uit van een recordproductie. Ook de consumptie neemt toe, maar minder sterk dan de productie. Hierdoor zullen de voorraden verder toenemen. Dit zijn voor de akkerbouwer ongunstige signalen voor de tarweprijs, maar voor de veehouder een lichtpuntje in de zuivelcrisis, aldus ABN Amro.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Agrio archief