Samenwerking veehouders en akkerbouwers: “Af en toe is het geven en nemen”
Op papier klinken de voordelen van kringlooplandbouw aanlokkelijk: meer biodiversiteit, een betere bodemkwaliteit en minder impact voor het milieu mede door de aanpak van stikstof. En dat met behoud - of zelfs versterking - van het verdienmodel van boeren. In Hazerswoude-Dorp is een voorbeeld te vinden van twee ondernemers die het toekomstbeeld van het kabinet in praktijk brengen. Lennart Zegwaard is akkerbouwer aan het Westeinde, met 65 hectare grond in eigendom. Hij werkt sinds een jaar of vier samen met Wytse de Jong, die er 85 koeien melkt en 58 hectare grond heeft.
Een eerste experiment op vier hectare bevalt van beide kanten goed. Inmiddels heeft de samenwerking een vast karakter en zijn de wederzijdse voordelen groot. “We hebben nog nooit zulke beste snijmais gehad. Dat zagen we aan de VEM-score. En de opbrengst ging naar zestig ton per hectare, waar wij altijd vijftig hectare oogstten”, constateert Wytse de Jong. Buurman Lennart: “Als ik mest moet halen, is het een kwestie van de slang in de put gooien en over de weg leggen. Wytse is veel minder geld kwijt voor de mestafvoer, ik ben zeker van mijn zaak omdat ik de herkomst van de mest ken.”
Energiebesparende maatregelen
Cijfers die Spreken Melkveehouderij gaat ook in op het belang van energiebesparende maatregelen voor melkveehouders. Nu zonnepanelen en led-verlichting in stallen gemeengoed zijn bij de meeste ondernemers komen andere mogelijkheden aan bod.
Twee ondernemers delen hun ervaringen met warmteterugwinsystemen die energie uit melk halen, onder meer om daarmee het woonhuis energieneutraal te maken. Ook geeft Alfa in Cijfers die Spreken een aantal praktisch toepasbare tips om de energiekosten te beperken.
De december-editie van Cijfers die Spreken Melkveehouderij is kosteloos in te zien via deze link.
Tekst: Hans de Bie