‘Fosfaatbank voor extensieve bedrijven’

De Europese Unie zou het als voorwaarde stellen bij de besteding van 23 miljoen euro subsidiegeld voor Nederland ter bestrijding van de crisis in de melkveehouderij.
Fosfaatrechten opkoop
De fosfaatbank moet worden gevuld met rechten die worden afgeroomd bij transacties. Ook wenst Netwerk GRONDig dat een deel van de 23 miljoen EU geld besteed wordt aan opkoop die de fosfaatbank aanvult. Bedrijven met concrete groeiplannen in 2015 en (daardoor) latente ruimte kunnen hiermee worden ontzien.
Politieke factor
Netwerk GRONDig hekelt het NMV plan om het EU-geld te besteden aan slachtpremie. „Een crisis moet je aangrijpen om structureel iets te verbeteren in de sector. Een richting inslaan die zowel maatschappelijk als milieutechnisch in samenhang is met de leefomgeving. Het investeren van het geld uit het EU Steunfonds moet dan ook grotendeels daar terechtkomen. Dat is ook in lijn met de voorlopige contouren die Brussel stelt bij de besteding van de 23 miljoen euro. GRONDig heeft haar plannen bij het ministerie kenbaar gemaakt. Ook is het netwerk in gesprek met de Rabobank.”
Onvrede snelle groei
Netwerk GRONDig bestaat ongeveer een jaar. Toen vorig jaar duidelijk werd dat extensieve grondgebonden melkveehouderij de rekening van de snelle groei van de melkproductie kreeg gepresenteerd, werd de organisatie opgericht. Staatssecretaris Van Dam gaf de groep gehoor bij de totstandkoming van de fosfaatrechten wetgeving, mede op initiatief van enkele Kamerleden.