Aparte droogzetgroep, hoe houd je het praktisch?
De koeien op dit bedrijf worden twee keer per dag gemolken in een melkstal. De oudmelkte koeien geven nog relatief veel melk. Om de productie te drukken voor het droog zetten, overweegt de veehouder een aparte groep te maken voor koeien die bijna droog moeten. Deze koeien worden dan één keer per dag gemolken en krijgen geen krachtvoer meer. Omdat het een klein groepje dieren betreft, is een apart rantsoen maken niet handig en tijdrovend. De veehouder overweegt het droogstandsrantsoen te voeren, wat is afgestemd op 800 VEM en 130-140 gram ruw eiwit per kilo droge stof.
Het lagere ruw eiwit-niveau van het rantsoen en de lagere voederwaarde per kilo droge stof van het droogstandsrantsoen, past bij het verminderen van de melkdruk. Het droogstandsrantsoen bevat echter mineralen voor droogstaande koeien. Omdat in mineralen voor droge koeien geen calcium (krijt) zit, luidt het advies om, zo nodig, extra krijt bij te voeren.
Reageer
De veehouder is benieuwd hoe andere veehouders te werk gaan met een aparte droogstandsgroep. Welk rantsoen krijgen ze? Hoe lang lopen de koeien in deze groep? Wordt er direct vanaf dag één in deze groep gestart met één keer daags melken? Of zijn er veehouders die juist afraden om een aparte droogzetgroep te maken? Reageren kan onder dit artikel.