Video: Ondergrondse strokenploeg als vervanger voor strokenfrees
Pol was de eerste die een aantal jaren terug een strokenfrees ontwierp. Het voordeel van deze machine is dat de structuur van de grond grotendeels bewaard blijft, wat gunstig is voor de bereidbaarheid en de bodemvruchtbaarheid.
Het nadeel van de strokenfrees bleek dat bij erg nat weer na inzaai, het water in de stroken bleef staan. Met de strokenploeg zou dit probleem zich volgens Pol niet voor doen.
Beschut klimaat
De ondernemer geeft aan dat bij deze bewerking bij extreem nat weer het kiemplantje juist langer droog blijft, omdat het tussen de zode in een beschut klimaat ligt. „Door de bovenlaag niet te bewerken, blijft bodemvruchtbaarheid op een hoger niveau en is er minder nitraat uitspoeling. Ook de draagkracht en bodemstructuur worden veel minder belast terwijl de maisplant zich voldoende kan ontwikkelen in de geploegde rug”, aldus Poll.
Maïs van 3,5 meter hoog
Op 28 september, tijdens een maïsdemo van zaaizaadbedrijf KWS in Ruinerwold, wordt een perceel getoond waar de strokenploeg is ingezet. Dit is bij melkveehouder Anne Jan Dunning. Volgens Dunning staat deze maïs al ruim 3,5 meter hoog.