'Bodemkwaliteit blijft op peil na 15 jaar bemesten digestaat'
Op KTC De Marke worden alle percelen al vijftien jaar bemest met vergiste mest ofwel digestaat. Bedrijfsleider Zwier van der Vegte stelt dat het organische stofgehalte in de bodem in deze periode zelfs licht is gestegen van 4,3 naar 4,5 procent. „Zelfs op deze gevoelige droge zandgronden is het bodemorganische stofgehalte in 15 jaar niet gedaald”, concludeert hij.
Zeven jaar terug startte het proefbedrijf het praktijknetwerk ‘Microvergisting in de praktijkt.’ Er zijn geluiden dat vergiste mest een negatief effect zou hebben op de bodemvruchtbaarheid. Daarom onderzocht het praktijknetwerk wat het effect is van de toepassing van digestaat op de bodemgezondheid en –kwaliteit.
Minder koolstof in de bodem
Vergiste mest bevat minder organische stof dan onvergiste mest. Dit komt omdat bij het vergistingsproces koolstof, via methaan, wordt afgevoerd. Dit betekent dat deze koolstof niet met de mest in de bodem komt. Daarnaast bevat vergiste mest meer minerale stikstof dan onvergiste mest, wat automatisch leidt tot minder organisch gebonden stikstof.
Van der Vegte legt uit dat tijdens het vergistingsproces van pure mest ongeveer 30 procent van de organische stof wordt afgebroken. Door dit proces verdwijnt een aantal specifieke voedingsstoffen uit de mest, wat een negatief effect zou kunnen hebben op het bodemleven.
Geen effectieve organische stof
Dat het organische stofgehalte toch op peil blijft en zelfs licht is gestegen, kan Van der Vegte wel verklaren „Het deel van de organische stof dat afgebroken wordt tijdens het vergistingsproces is geen effectieve organische stof, het wordt ook in de bodem snel afgebroken en draagt niet bij aan het bodem organische stof, blijkt uit de praktijk."
„Het is opmerkelijk dat wij na 15 jaar op deze gevoelige droge zandgronden een plus realiseren. Wij hebben te maken met minder toevoer van organische stof’’, legt Van der Vegte uit. "Wij produceren jaarlijks ongeveer 10 ton droge stof gras per hectare, terwijl op vochthoudende grond dit vaak hoger is. Hoe hoger de gewasopbrengst des te hoger de gewasresten en des te hoger de toevoer van organische stof naar de bodem. Toch laat De Marke in de praktijk zien dat het tegendeel waar is en dat de bodem gezond blijft ook met bemesting van digestaat.”
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Verantwoorde Veehouderij