Miltvuuruitbraak op verschillende plaatsen in Frankrijk

Volgens de berichten zouden zeker vier bedrijven besmet en inmiddels 23 koeien gestorven zijn aan de besmettelijke ziekte. De miltvuurspore zou komen uit land wat vroeger besmet is met de bacterie en daar sporen heeft gevormd. Opvallend is echter dat één melding wordt gemaakt in Montgreleix in het departement Cantal in het midden van het land, terwijl de andere drie bedrijven zich bevinden in het departement Moselle, tegen de Duits-Luxemburgse grens.
Bacterie
De bacterie (Bacillus anthracis) wordt overgebracht door besmette grond, water besmet door kadavers of lichaamsvocht van besmette dieren, contact met zieke dieren, vachten en wol, eten van besmet vlees en het inademen van bacteriesporen.
De bacterie kan een dik kapsel om zichzelf vormen als hij in contact komt met zuurstof (bacteriesporen). In een ongeopend kadaver sterft de bacterie binnen 48 uur af. Als kadavers zijn geopend en er lucht bij de bacterie is gekomen, kunnen de gevormde bacteriesporen vele decennia infecties blijven veroorzaken. Bacteriesporen zijn erg ongevoelig voor schoonmaak- en desinfectieproducten. De bacteriesporen worden weer actief als ze worden opgenomen door mens of dier. De ziekte is de afgelopen zeven jaar niet in ons land voorgekomen.
Verschijnselen
Bij koeien, schapen en geiten komt de infectie het meest voor. De dieren krijgen zeer hoge koorts, herkauwen niet, zijn even opgewonden en daarna sloom. Ze hebben moeite met ademen, lopen slingerend en sterven snel. Uit de lichaamsopeningen kan bloed komen en er kunnen vochtophopingen ontstaan.