Van melkveehouder naar zuivelondernemer

Deze gaan naar ruim 200 natuurvoedings- en biologische winkels in Nederland (en binnenkort in België).
Rauwe melk
De melk, nu nog ongeveer 3 ton, komt van boerderij Het Hengelman van de familie Elderink op enkele kilometers afstand. Deze zijn ook compagnon bij de 'Raw Milk Company'. "Als je met rauwe melk gaat werken, dan moet je absoluut en volledig vertrouwen hebben in de boer. En dat heb ik in Elderink. Hij gebruikt nooit antibiotica. Nee, ook niet bij heel zieke dieren. Soms gaan die dan dood, dat klopt. Maar dat gebeurt ook bij boeren die wel antibiotica gebruiken. "
Nog 30 jaar
Mulder verwacht de productie de komende jaren flink op te kunnen schalen; "De belangstelling is erg groot. De apparatuur en de ruimte zijn er ook op berekend."
Dat sommige collega-boeren verbaasd zijn over zijn stap, dat snapt Mulder heel goed. ,,Dan zeggen ze, 'hij had maar 40 koeien in Wijthmen, daar kun je niet van leven´. Alleen, ik had heel lage kosten, hoefde niks af te voeren of aan te kopen, en had dus een heel goed saldo. Daar draait het om, niet of je 40 of 250 koeien hebt. Anderen zullen gedacht hebben, 'waar begint hij aan, hij hoeft nog maar tien jaar´. Maar ik wil nog 30 jaar als me dat gegeven is. We hebben geen spijt van deze stap, integendeel."
Personeelsmanagement
"Werken met zes medewerkers was even wennen als boer, je moet aan personeelsmanagement doen en zo. Maar ik mis het melken en de koeien niet. Ook al werk ik nu nog steeds 60 uur per week maar dat was toen 80 uur. Met de koeien, de winkel en het zelf maken van zuivel zoals kefir."
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Frank Uijlenbroek