Drie miljoen voor 1650 hectare kavelruil

Naast verbetering van de agrarische verkaveling kunnen ook maatschappelijke doelen als natuur, water en recreatie profijt hebben van deze duurzame investering hebben. Plannen hiervoor moeten dan wel uitvoering gereed zijn zodat ruilgrond op de goede plek neergelegd kan worden. Het subsidiegeld is voor de helft afkomstig van het Europese plattelandsontwikkelingsprogramma POP3 en voor de andere helft van de provincie Noord-Holland.
Bereikbaarheid en bewerkbaarheid
Met de bijdrage financiert Stivas de proceskosten van de kavelruilcoördinator en 100 procent procedurekosten zoals kadaster- en notariskosten, die gemaakt moeten worden om een akte van kavelruil tot stand te laten komen. Ook financiert Stivas 40 procent (max. 800 euro per geruilde hectare) mee in investeringen die de bereikbaarheid en bewerkbaarheid van de geruilde hectares verbeteren. Het andere deel van 60 procent is voor rekening van de ondernemer zelf. Voor deelname aan de kavelruil wordt een vast bedrag per geruilde hectare in rekening gebracht waarmee niet-subsidiabele kosten worden gedekt.
Koeien in de wei
Met kavelruil beoogt de stichting ondernemers te faciliteren in hun behoefte naar grotere huiskavels, minder veldkavels en dus minder rijafstand wat niet alleen tijd en brandstof bespaart maar ook de veiligheid op de wegen vergroot. Daarnaast zorgen grotere huiskavels ervoor dat ondernemers gemakkelijker de ‘koe in de wei’ kunnen laten grazen wat een hogere melkprijs genereert.