DLV: ‘Maandelijks bijsturen met voerwinst’

Per maand kan de deelnemer aan het nieuwe voerwinstkengetal melkveehouderij zijn eigen bedrijf vergelijken met die van de standaardbedrijven, op een schaal van 100 procent. Zowel wat betreft gerealiseerde voerwinst als de prognose, die DLV berekent. Bij een bedrijf met een miljoen liter melkproductie per jaar betekent een voerwinst van 85 procent een inkomstenderving van 15.000 euro (op jaarbasis).
Per liter melk
De voerwinst wordt berekend door het melkgeld plus omzet en aanwas minus de voerkosten vast te stellen en dat te delen door de kilogrammen melk. De voerkosten bestaan uit krachtvoer, mineralen, ruwvoer, bijproducten en melkproducten. De ontwikkeling van de voerwinst (prognose en gerealiseerd) wordt grafisch en overzichtelijk weergegeven met staafdiagrammen.
Studiegroepen
Voor studiegroepen wordt het voerwinstkengetal gratis berekend zodat de leden onderling maandelijks hun gegevens kunnen vergelijken en snel bij kunnen sturen waar nodig. Zoals de ruwvoeropbrengst per hectare verhogen, hogere gehaltes per kilogram melk gaan leveren, koeien duurder verkopen en scherper krachtvoer voeren