Rabo: ‘Fors duurdere melk niet eerder dan 2017’
Boter stijgt van 319 naar 322 euro per 100 kilo, mager verstuivingsmelkpoeder van 169 naar 172 euro en weipoeder van 58 naar 65 euro per 100 kilo.
Seizoenseffect
Deze stijging van enkele procenten is in lijn met de wereldwijde trend. Boter is in deze tijd van het jaar altijd duurder. De vraag naar zuivel stijgt licht in de Verenigde Staten en Europa en het melkaanbod daalt soms flink. Australië produceerde in juni 2016 acht procent minder melk dan in 2015. In het Verenigd Koninkrijk is de melkproductie inmiddels met tien procent gekrompen ten opzichte van vorig jaar.
Lage olieprijs
Maar dit is geen reden om een snelle prijsstijging op korte termijn te verwachten, zegt Bellamy. Dat duurt nog tot 2017. De Rabobank concludeerde eerder dit jaar dat het herstel van de melkprijzen langer op zich lieten wachten dan voorspeld. De oorzaak: wereldwijd gunstige productieomstandigheden in combinatie met tegenvallende koopkracht van landen die Nederlandse zuivel importeren. Het wegvallen van het melkquotum heeft in Europa weliswaar een productiestijging veroorzaakt van enkele procenten, maar de lage olieprijzen en tegenvallende economische omstandigheden hebben hun weerslag op zuivel-importerende landen.
Melkregulering
Bellamy denkt dat de vrijwillige melkregulering die de Europese Commissie voorstelt voor een bedrag van 150 miljoen euro weinig effect zal hebben op de melkprijs. ‘In het najaar als de regeling ingaat was de productie sowieso gedaald.’