‘Stress in grasland op de loer’
Gras blijft groeien, mede dankzij de vele neerslag van de afgelopen maanden. Qua mineralenvoorziening is de bodem op veel plaatsen in het land niet rijk genoeg om de planten nog steeds van voldoende stikstof te voorzien. De kleur van het gras vervaagt en kans op roest neemt toe. Zo legt Robin Wolf uit, hij is productmanager bij Eurofins Agro.
„Wil je gras goed laten herstellen? Dan zou er eigenlijk meer stikstof op het land moeten. In veel gevallen is dit niet mogelijk. De grootste kunstmest buffer is op. Het is dus een kwestie van de laatste resten verdelen.”
Vrij strooien van Kali
Een ander element dat uitkomst kan bieden is Kali. Voor dit mineraal geldt geen restrictie in gebruik op het land. Wolf: „Aan Kali is in veel gevallen een gebrek. Het is een mineraal die zorgt voor transport van koolhydraten van wortels naar de bovengrondse delen. Net als Natrium, speelt het een belangrijke rol bij de waterhuishouding van bodem en plant. Een goede kalivoorziening is daarom erg belangrijk. Krijgt de wortel van de plant onvoldoende binnen, dan loopt de voedingsstroom naar de bovengrondse delen niet optimaal. Daardoor ontstaat stagnatie in groei van de plant.”
Meststof bevat of Kali of Stikstof. De meeste leveranciers bieden de mineralen apart aan. Kali onttrekt namelijk omgevingsvocht, in de silo geeft dit risico op brugvorming. Het vocht komt de kwaliteit van de korrel niet ten goede. „Dit mineraal is belangrijk voor droogte resistentie en de kwaliteit van het eindproduct: de graskuil.”
‘Nazomer: onkruidbestrijding’
Naast mineralenmanagement van de bodem, leent de nazomer zich volgens Wolf uitstekend voor onkruidbestrijding. „Soorten onkruid als ridderzuring en paardenbloem hebben nu voldoende bladmassa. Hoe groter het oppervlakte dat geraakt wordt door bestrijdingsmiddel, hoe beter het resultaat.”
Aanmelden Topkuil
Met de huidige marktsituatie wordt de focus op kostprijs weer benadrukt. Veehouders die veel voer van goede kwaliteit van het land weten te halen, hebben daarbij een voorsprong. Topkuil speelt hier op in met een competitie-element en met artikelen over inkuilen op Melkvee.nl en in het vakblad Melkvee. Wie heeft de beste voorjaarskuil van het seizoen?
Zelf meedoen aan Topkuil?Meld je dan voor 7 september 2016 hier aan.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Eurofins Agro