Miljoen Belgische graasdieren geënt tegen blauwtong

De Belgische overheid bestelde in totaal 4,8 miljoen doses vaccins voor rundvee en 400.000 doses voor schapen of geiten, voldoende om de hele veestapel te beschermen tegen de infectieuze ziekte. Inmiddels is ruim een derde van de voorraad door dierenartsen ingezet. Dat meldt het Voedselagentschap (FAVV).
‘Reëel risico op verspreiding’
Sinds de zomer van vorig jaar zijn 280 uitbraken van blauwtong bekend in Frankrijk. Eén van de getroffen bedrijven ligt op 160 kilometer afstand van België. Het FAVV waarschuwt dat de ziekte zich in de loop van de komende weken opnieuw zal gaan verspreiden en mogelijk ook Belgische bedrijven zal treffen.
Verwachting Nederland
Nederland is vanaf 2012 officieel blauwtongvrij. Toch is er kans op een blauwtong besmetting deze zomer. Henk Kuijk, dierenarts bij MSD Animal Health legt uit: „Blauwtong dook vorig jaar op in Frankrijk en reisde met knutten – kleine vliegjes die blauwtong overbrengen – afgelopen winter mee richting de grens van België. De verwachting is dat de knutten bij warmere temperaturen richting het noorden van Europa komen. Daarmee stijgt de kans op een blauwtong-infectie.”
Een medicijn tegen blauwtong is er niet, vaccineren biedt dieren de enige bescherming, zo pleit de geneesmiddelen organisatie. De Belgische overheid startte daarom begin dit jaar een gesubsidieerde campagne, om zoveel mogelijk graasdieren van een enting te voorzien. Vanaf half juli is dit vaccin ook in Nederland beschikbaar. De basisvaccinatie bestaat uit twee entingen met een tussenperiode van drie weken.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief