Handel tam ondanks mislukte maïs
Voor de nieuwe oogst heeft Meulepas al wel 80 hectare vastgelegd, tegen marktconforme prijs.
Noord-Nederland
In Noord-Nederland is er wel snijmaïs van 2015 te koop voor minder dan 60 euro per ton. Maar de kwaliteit is soms ondergemiddeld met minder dan 350 gram zetmeel per kilo drogestof. Dat blijkt uit een belrondje langs adverteerders op www.marktplaats.nl De tegenvallende kwaliteit wordt toegeschreven aan de koude en droge start in 2015 en de natte septembermaand waardoor de oogst niet wilde vlotten.
Bank kijkt mee
Vertegenwoordiger Gerben Meulepas denkt dat de snijmaïsprijs in een jaar met een hoge melkprijs omhoog zou zijn geschoten. Dit jaar kijkt de bank over de schouder mee, als er wordt geïnvesteerd in snijmaïs. ‘De bank heeft liever dat er een paar koeien worden weggedaan. Er wordt mondjesmaat snijmais gekocht. Het is qua kasstroom handiger om krachtvoer in te kopen dan snijmaïs, dat misschien wel een half jaar op de plaat blijft liggen.’ Dankzij de ruime grasgroei is kuilgras bovendien een goedkoop alternatief.
Betaling en certificering
Snijmaïsaankoop kan om forse bedragen gaan. Gezien de lage melkprijs en de bijbehorende liquiditeitsproblemen is het raadzaam om afspraken over de betaling te maken. Ook niet onbelangrijk: aangekochte snijmaïs moet van de juiste voedselveiligheidscertificaten voorzien zijn, zeker als het om grotere hoeveelheden gaat.
Maisbalen
Een relatief nieuw verschijnsel op de markt voor snijmaïs is de in folie gewikkelde maïsbaal. Ze zijn daardoor makkelijk verhandelbaar en te transporteren, maar ook duur. Het geringe voerverlies compenseert dat enigszins.