KNMvD vol lof over dierenartsenopleiding op MBO-niveau

Leendert Jan Hofland, dierenarts en penningmeester bij de KNMvD zegt dat de organisatie groot voorstander is van een verdere specialisering van assistenten. „We zien dat de huidige maatschappij vraagt om borging doormiddel van een opleiding gericht op specifieke diersoorten. Een keuzerichting met als resultaat een proeve van bekwaamheid is dus een mooie toevoeging op de reeds bestaande paraveterinairen opleiding.”
„Al decennia lang zien we dat het beroep dierenarts zich specificeert naar diergroepen: landbouwhuisdieren, paard of kleine huisdieren. Dierenartsen krijgen volop nascholing en training in hun specialisme. Dat stukje borging willen we graag uitbreiden, voor al onze medewerkers in de praktijk.”
Ontwikkeling sector
Diergeneeskunde ontwikkelt zich al jaren van curatief naar preventief. Ook verzamelen veehouders steeds meer digitale informatie. Gevolg is dat dierenartsen een toename zien in routinewerk. „Paraveterinairen zijn zeer geschikt om te ondersteunen en onder begeleiding eenvoudige veterinaire handelingen uit te voeren. Dierenartsen blijven het hoogwaardige medische werk verrichten, maar kunnen wel wat hulp gebruiken bij hun gegevens verzameling of het behandelen van simpele medische zaken.”
Assistenten werkzaam bij kleine huisdieren en paarden zijn al langer gewend aan een opleiding tot paraveterinair, zo legt Hofland uit. „We hebben bij alle diersoorten verplegers nodig. Bij kleine huisdieren en paarden werden de paraveterinairen al steeds meer opgeleid om handelingen over te nemen van de dierenarts. Maar bij landbouwhuisdieren was dat minder nodig, omdat boeren vaak zelf die verzorgende handelingen uitvoerden. Nu de handelingen steeds meer tijd vergen en ingewikkelder of specialistischer worden, is het prettig om daar op een melkveebedrijf ook ondersteuning op te kunnen krijgen. Niet dat de boer het niet zelf kan. Zie het als ontzorging. Daarnaast hopen wij dat paraveterinairen nascholing gaan volgen, waardoor je er als boer vanuit kan gaan dat ze van alle nieuwste ontwikkelingen op de hoogte zijn.”
Toetsbaar
„30 jaar geleden hadden we ook al assistenten die de dierenarts hielpen bij het werk. De laatste decennia konden zij al wel mbo onderwijs volgen als paraveterinair, maar het was dus breed georiënteerd. Wij dierenartsen hielpen onze medewerkers in de praktijk zich verder te ontwikkelen. We leerden ze over handelingen gericht op de veehouderij. Ik verwacht dat de assistenten zich nog beter gaan ontwikkelen nu er een instituut komt waar ze meer aandacht besteden aan landbouwhuisdieren. Ook worden hun vaardigheden toetsbaar. Je kan dan als dierenartsenpraktijk laten zien wat je aan kennis en vakmanschap in huis hebt. En dat is iets waar we bestuurlijk op inzetten”, aldus het KNMvD bestuurslid.
Lees meer over de nieuwe opleiding Paraveterinairen Landbouwhuisdieren in vakblad Melkvee, uitgave juli.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Ellen Meinen