NMV: ook in Nederland vrijwillige melkregulering

LTO verwacht dat veehouders niet veel belangstelling zullen hebben voor vrijwillige melkregulering. Voorzitter Albert Jan Maat: ‘Het herstel van prijzen zal toch echt uit de markt moeten komen. De werkelijke oorzaken van de crisis, zoals de Russische boycot, blijven liggen. Daar moet de EU harder aan trekken.’ LTO noemde de vrijwillige melkregulering vorig najaar nog een beloning voor de achterblijvers. Ook zijn er zuivelondernemingen, zoals de Deense coöperatie Arla die zich hebben uitgesproken tegen melkregulering, als de zuivelfabriek het moet coördineren.
Precieze invulling
Morgen, woensdag 20 juli, vergadert Eurocommissaris Phil Hogan met zuiveldeskundigen uit verschillende EU landen om de precieze invulling van de vrijwillige melkregulering af stemmen. Van oktober 2016 tot en met januari 2017 zou dit moeten resulteren in 2 miljard liter melkproductie reductie.
Bonus én heffing
Voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond verbaast zich over de opstelling van LTO, dat nog maar een paar jaar geleden voorstander was van ongebreidelde melkproductie. ‘Ons vrijwillig melkreguleringssysteem betekent ook dat er fosfaat uit de markt genomen wordt, want er wordt minder gemolken.’ Hij plaatst de kanttekening dat er een heffing moet komen voor degenen die toch meer melk blijven produceren, in weerwil van de bonus die de melkproductie moet afremmen. Wiegersma: ‘Ik ga ervan uit dat het geld gelabeld is en niet voor pretpakketten gebruikt kan worden zoals mestverwerking, vroeg weiden en weidecoaches, zoals de vorige keer gebeurd is.’
Fosfaatrechten opkopen
Naast de 150 miljoen voor vrijwillige melkregulering is er 350 miljoen euro beschikbaar voor individuele lidstaten. Volgens Hogan is dat geld bestemd voor ‘kwetsbare veehouderijsectoren’, waaronder dus de melkveehouderij en de varkenshouderij. Voor Nederland komt dat neer op een bedrag van 23 miljoen euro. Lidstaten mogen dat bedrag vervolgens verdubbelen. Wat LTO Nederland betreft wordt dat geld onder meer besteed aan het uit de markt nemen van fosfaatrechten van melkvee. Maat: ‘Daarmee verklein je de Nederlandse melkveestapel, zet je een rem op de productie van melk en verzacht je de gevolgen van een mogelijke generieke korting op de fosfaatrechten van individuele melkveebedrijven.’ In overleg met alle sectoren werkt LTO Nederland momenteel aan een voorstel voor de precieze besteding van het beschikbare budget.