'Pachtdoelstelling landbouworganisaties zijn hetzelfde'
In de afgelopen weken, na een drietal regionale bijeenkomsten in Zuid-Nederland over de pacht, kwamen er vanuit de ZLTO achterban geluiden dat de leden niet blij waren met het LTO-besluit om het Spelderholt akkoord te ondersteunen. Voor bestuurslid Adrie Bossers aanleiding om goed met LTO, BLHB en NAJK te praten over hoe het nu verder moet. In de visie van het ZLTO-bestuurslid is verdeeldheid onder boeren over pacht geen goede zaak. „We moeten op één lijn liggen, maar ik merk dat de doelstelling van alle partijen hetzelfde is. We willen reguliere pacht ondersteunen ofwel duurzame gebruiksovereenkomsten.”
Volgens Bossers liggen de standpunten inhoudelijk gezien niet ver uit elkaar en moet het mogelijk zijn om nader tot elkaar te komen. In het evaluatiegesprek na de pachtrechtbijeenkomsten heeft ZLTO haar visie en voorstellen gedeeld met LTO en BLHB. Bossers constateert dat pachters bang zijn dat hun rechtspositie wordt aangetast. „ZLTO zet echter in op het behoud van het reguliere pachtrecht. Dat wil echter niet zeggen dat er niks hoeft te veranderen aan het pachtstelsel. Maar het moet wel zorgvuldig gebeuren.”
Bodemvruchtbaarheid
Bossers is er van overtuigd dat ook verpachters duurzame gebruiksovereenkomsten willen hebben. ASR is thans bezig aan een duurzaamheidsvisie Pacht, want een van de belangrijkste onderwerpen voor de komende jaren is het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid en dat kan alleen met duurzame pachtcontracten voor een prijs die de boer kan betalen. „We gaan voor een eigentijds pachtsysteem”, schrijft Bossers op de ZLTO website. „Pachters en verpachters mogen dan tegengestelde belangen hebben, in het bijzonder op het gebied van prijs, maar beiden zijn eraan gelegen duurzame overeenkomsten aan te gaan.”
LTO heeft toegezegd geen verdere stappen te ondernemen zonder ZLTO te raadplegen. Bossers heeft zijn leden beloofd hun kort aangehaakt te houden, laat in op de website weten. Daarnaast heeft hij een klankbordgroep opgericht waarin leden hun stem kunnen laten horen.
Zomerreces
Nu alle partijen dichter bij elkaar lijken te komen, zou het logisch lijken dat er alsnog een overeenstemming op papier komt die richting staatssecretaris Van Dam gaat. „Helaas is daar de tijd te beperkt voor. We moeten nu de reactie van de staatssecretaris afwachten en dan kunnen we weer in actie komen en gezamenlijk optrekken. Wat die reactie zal zijn, weet ik niet. Dat is een beetje koffiedik kijken. Bovendien is de politiek nu in reces. Alles staat even op een laag pitje.”