Video: Deze tips helpen longontsteking bij uw kalveren voorkomen!
Diverse managementmaatregelen
“Wie longontsteking bij kalveren wil voorkomen, heeft baat bij een planmatige aanpak. In die aanpak komen diverse managementmaatregelen aan bod. De huisvesting en het stalklimaat moeten bijvoorbeeld op orde zijn. Een jongveeadviseur kan hierin adviseren. Ook goed biestmanagement en je voerkeuze is van belang. Om het risico op longontsteking zo klein mogelijk te houden, tellen al die zaken mee”, weet Henk.
Inzicht in ziektekiemen
“Het is daarnaast van belang dat je weet welke ziektekiemen er op je bedrijf circuleren. Om dat inzichtelijk te maken, schakel je het beste je dierenarts in voor een bloedonderzoek. De uitkomsten van dit bloedonderzoek geven een goed beeld van eventuele ziektes die op je bedrijf voorkomen, bijvoorbeeld Mannheimia, Pinkengriep, Para-influenza 3 virus en/of mycoplasma. In samenwerking met je dierenarts, kan je op basis van de bloedtest vervolgens een effectieve vaccinatiestrategie opstellen.”
Groepsgewijs verhokken
“Kalveren zijn extra kwetsbaar. Zeker waar het gaat om het opdoen van een longontsteking. Om de kans op besmettingsoverdracht te reduceren, is het slim om kalveren uitsluitend groepsgewijs te verhokken. Doordat je ze als groep bij elkaar houdt, is de kans kleiner dat ook kalveren buiten die groep besmet worden. Daarnaast loont het om kalveren direct vanaf de geboorte door middel van neusvaccinatie te beschermen tegen longaandoeningen. Zodra ze ouder zijn, volgt dan een nekvaccinatie”, besluit Henk.