‘Biobedding kan ook prima op koematras’

De laatste jaren heeft de mestscheider opgang gemaakt op de boerenerven. Het eerste doel was om droge fractie mest te creëren, waar een betere markt voor is wat betreft mestafzet. Het duurde niet lang of men kwam erachter dat de dikke fractie ook prima geschikt is als boxbedekking in diepstrooiselboxen. Het bleek een goed alternatief voor duur zaagsel. Sommige veehouders schaffen zelfs alleen al om die reden een mestscheider aan.
Proef op de som
Vooralsnog zijn het vooral bedrijven met diepstrooiselboxen die het toepassen. Inmiddels zijn een aantal veehouders gaan experimenteren met dikke fractie in verhoogde ligboxen. Hun ervaringen zijn positief.
De broers Anne Pieter en Meine Wienia uit Oostrum (FR) bouwden drie jaar terug een nieuwe stal met 420 ligboxen. Om arbeidstechnische redenen kozen ze voor koematrassen. Daarop strooiden ze gehakseld stro. Het bedrijf moet mest afvoeren en dit gaat naar een akkerbouwer in de buurt. Om op transportkosten te besparen, investeerden ze afgelopen winter in een mestscheider. Tegelijk namen ze de proef op som en strooiden de dikke fractie ook in de ligboxen. Eén keer per week komt er een laag voor in de ligboxen en twee keer per dag lopen ze met een hark achter de boxen langs.
„De eerste resultaten zijn goed. De uiers zijn schoner en het celgetal is gelijk gebleven”, vertelt Anne Pieter Wienia. Een voorwaarde is volgens hem wel dat de dikke fractie droog genoeg moet zijn. „Liefst boven de 30 procent. Dan blijft het niet aan de uier kleven.” Uiteindelijk besparen ze er op jaarbasis ongeveer 10.000 euro mee.
Drie jaar ervaring
Maatschap Leijenaar uit Lollum (FR) gebruikt al ruim drie jaar gescheiden mest op koematrassen. Het bedrijf heeft koematrassen en gebruikten gemalen stro. Om kosten te besparen, wilden ze overschakelen op diepstrooisel met biobedding. Daarom schafte de maatschap een mestscheider aan.
„Als test maakten we een klein stukje diepstrooisel middels een keerbuis op de boxrand”, zegt Jan Leijenaar. „In de overige boxen brachten we ook gescheiden mest, met als doel om daar ook nog een buis aan te brengen. De koeien wilden echter eerst niet in de zelfgemaakte diepstrooiselboxen liggen. Toen we een andere schoftboom aanbrachten ging het wel beter, maar de koeien lagen nog even graag in de boxen zonder diepstrooisel”, aldus Leijenaar.
Twee keer per dag instrooien
Het gevolg is dat de keerbuis bij de andere boxen achterwege bleef. „We brengen met de instrooimachine twee keer daags een laagje vers gescheiden mest aan. De dikke fractie is niet heel droog, maar door kleine laagjes aan te brengen, droogt het erg snel in de ligbox”, legt de veehouder uit. „Het kost ook nog eens veel minder arbeid dan bij diepstrooiselboxen.”
Het celgetal schommelde afgelopen jaar rond de 150. „Dit is eerder lager dan hoger in vergelijking met gemalen stro.” Leijenaar vertelt dat de investering inmiddels is terugverdient. „Dat komt ons nu goed uit met de huidige lage melkprijs.”