‘Trek grond los na wateroverlast maïs’
Volgens de zaaizaadbedrijven Limagrain en DSV is het belangrijk dat na wateroverlast weer zuurstof in de bodem kan komen. „Zeker als de bodem is dichtgeslagen of lang onder water heeft gestaan, moet het perceel weer losgetrokken worden. Dit kan bijvoorbeeld door tussen de rijen te schoffelen met een brede ganzevoet. Uiteraard moet de draagkracht van de grond eerst voldoende zijn hersteld om structuurschade te beperken", zo zegt Limagrain.
Uitspoeling mineralen
Een grote hoeveelheid neerslag zorgt altijd voor uitspoeling van mineralen maar ook het bodemleven staat stil, zo stellen de zaadleveranciers. In combinatie met een dichtgeslagen bodem, is het voor een maisplant moeilijk om voedingsstoffen op te nemen. Een maisplant heeft op dit moment de meeste behoefte aan stikstof, fosfaat en kali. Daarom adviseert Limagrain om de mogelijkheden van een bijbemesting binnen het bemestingsplan en mineralenboekhouding te bekijken.
Maïswortels wit of bruin?
Maisplanten die nu nog erg klein (< 50 cm) en volledig geel van kleur zijn, gaan volgens Limagrain en DSV binnen enkele weken ook al bloeien. DSV meldt dat veehouders kunnen zien aan de witte wortels of de plant nog leeft. „Maïs waarvan de maiswortels bruin zijn zal afsterven."
Volgens Limagrain neemt de lengte-groei na bloei wel af. „Ook is de vraag of dergelijke planten goed bestuiven en uiteindelijk een kolf vormen en vullen. De voederwaardeopbrengst staat bij die percelen dus fors onder druk."
Italiaans raaigras of Japanse haver
Toch zijn de zaadbedrijven van mening dat zo'n perceel nog steeds bijdraagt aan de voervoorziening van dit jaar. „De gele maisplanten moeten dan vernietigd worden om een ander gewas te zaaien. Voor snel een hoge voederwaardeopbrengst is Italiaans raaigras de beste optie", stelt Limagrain.
Voor veehouders die liever meer structuur oogsten, bijvoorbeeld voor het oudere jongvee, dan vindt het Limagrain Japanse haver een heel geschikt gewas. „Zowel Italiaans raaigras als Japanse haver geven in een zeer kort groeiseizoen nog een flinke biomassa.”
Vlinderbloemigen
DSV noemt een mengsel met Italiaans raaigras, wikken en inkarnaatklaver als optie. De laatste twee zijn vlinderbloemig en leveren stikstof. Italiaans raaigras stimuleert de bacteriën die stikstof omzetten. „Dit geeft de bodem weer een oppepper", aldus DSV.