
Verbeter het immuunsysteem van koe en kalf in de droogstand
Probleemkoeien na het afkalven? Controleer de droogstandsmineralen

De droogstand is bedoeld om de koe te laten herstellen van de vorige lactatie en zich voor te bereiden op de nieuwe lactatie. In deze periode staat niet alleen de koe, maar ook de ontwikkeling van het ongeboren kalf centraal. Zo groeit het kalf ruim de helft van het geboortegewicht in de droogstand. Dit vraagt veel van de koe, dit terwijl de koe zelf ook in een ‘herstelfase’ zit; de vraag naar belangrijke bouwstoffen neemt drastisch toe.
Deze tekorten worden vaak niet voldoende aangevuld, aangezien de krachtvoergift minimaal is, er geen extra mineralen worden bijgevoerd of de mineralen worden niet volledig opgenomen. Deze tekorten kunnen zorgen voor transitieziekten voor de moederkoe en voor slappe of doodgeboren kalveren.
Een kalf groeit ruim de helft van het geboortegewicht in de droogstand.
Vitamines en mineralen van groot belang
Een goed droogstandsrantsoen is de basis voor een goede transitieperiode. Algemeen bekend is dat in de droogstand een laag calcium niveau gewenst is en voldoende magnesium. Maar hoe zit met andere vitamines en mineralen?
Mineralen en vitamines spelen een belangrijke rol bij het immuunsysteem. De tekorten bij droogstaande koeien worden vaak gezien bij selenium- en vitamine E gehaltes. Vitamine E en selenium zijn belangrijke antioxidanten en versterken elkaar. Zo is aangetoond dat het geven van vitamine E en selenium in de droogstand zorgt voor:
-
Minder klinische mastitis afkomstig uit de droogstand
-
Verkorte duur van uierontsteking
-
Minder gevallen van koeien die aan de nageboorte blijven staan
Daarnaast zijn koper en zink belangrijk in de droogstand. Deze werken ook antioxiderend en spelen een belangrijke rol bij de celdeling en de immuniteit van de koe en het kalf. Vitamine A en β-caroteen zijn ook belangrijk voor de immuniteit, zo zorgen deze elementen voor een verminderd risico op aan de nageboorte blijven staan, baarmoederontsteking en uierontsteking.
In het onderstaande schema zijn de aandoeningen met de bijbehorende mineralen- en vitaminetekorten nog op een rijtje gezet.
De Topro Dry mineral bolus bevat de elementen die een droogstaande koe nodig heeft. Door deze vitamines en mineralen te geven in de vorm van een bolus is de opname van deze elementen 100% en krijgt de koe 60 dagen lang deze essentiële mineralen en vitamines. Dit zorgt voor een verminderd risico op transitieziekten.
Daarnaast is er een praktijkonderzoek naar het effect van de Dry bolus, dit uitgevoerd door een studente van Aeres Hogeschool Dronten. Hierbij kwam naar voren dat de Dry bolus onder andere zorgde voor een verhoogde vreet- en herkauwactiviteit in de droogstand en in de eerste weken na afkalven. De koeien met een Dry bolus produceerden meer melk van de eerste week tot en met 8 weken in lactatie.