Percelen maïs nog niet gespoten door overmatige neerslag
Dit stelt gewasbeschermingsmiddelenfabrikant BASF. Volgens productadviseur Michiel Bosdijk kunnen in het oosten en zuiden van het land verschillende maïstelers al weken het maïsland niet op vanwege de natte omstandigheden. „Het onkruid staat daardoor erg hoog waardoor het gaat concurreren met de maïsplant.”
Onkruidbestrijding wordt steeds lastiger, maar als het mogelijk is adviseert Bosdijk om nog wel een bespuiting uit te voeren. Wel merkt hij op dat deze veehouders zich goed moeten laten informeren over te gebruiken middelen. „Sommige middelen die je bij een normale bespuiting gebruikt als het onkruid net op komt, kunnen bij de huidige stand van de maïs een flinke gewasschade geven. Ook kan, als de loonwerker er op is ingericht, een rijenbespuiting een oplossing bieden.”
Stress
De maïs die wel op tijd bespoten is, maar ook flinke neerslag te verduren heeft gehad, kan behoorlijk in de stress raken. „Een gevolg van deze neerslag is onder andere het uitpoelen van stikstof”, legt Bosdijk uit. „Dit maakt dat maïsplanten minder goed kunnen groeien en, in combinatie met de hoge schimmeldruk door het vochtige weer, extra gevoelig raken voor aantasting door bladschimmelziekten.”
Om de maïs te beschermen tegen de gevolgen van stress, kunnen maïstelers 7 tot 10 dagen voor de bloei, wanneer de mais ongeveer 1,70 m hoog is en de belangrijkste productiebladeren gevormd zijn, een bladbespuiting uitvoeren. Het ideale moment voor een bladbespuiting ligt volgens Bosdijk gemiddeld genomen rond tweede of derde week juli en hangt onder ander af van het ras, het zaaimoment en de regio.