'Schredlage nog onvoldoende praktijkrijp'
Het systeem is volgens Valacon nog onvoldoende praktijkrijp. Ook blijkt het effect op rantsoenen onder de 50 procent maïs minimaal. Daarnaast is de techniek commercieel getint en zijn er onder Europese omstandigheden nog te weinig resultaten bekend, concludeert het adviesbedrijf.
Betere vertering in de pens
Shredlage is afgelopen jaar in Nederland geïntroduceerd. Het is een gepatenteerd onderdeel in de hakselaar, waarbij de hakselengte van maïs langer is, maar de korrel intensiever wordt geplet. Bij de hakseltechniek wordt de maïs gemiddeld tussen de 19 en 21 millimeter, tot in het uiterste geval 30 millimeter gehakseld, tegenover maximaal 13 millimeter bij conventionele hakselaars. Het langer hakselen van maïs moet zorgen voor een betere vertering in de pens.
Meer transportkosten en intensiever aanrijden
Valacon refereert naar Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat er 1,1 tot 1,5 kg meer melk wordt geproduceerd met gelijkblijvend vet- en eiwitgehalte. Wel staan daar extra kosten tegenover. Zo komt het product luchtiger in de kuil, waardoor 10 tot 15 procent meer transport nodig is, en moet het aanrijden intensiever gebeuren. Ook de levensduur van de kneuzer zou korter zijn.
Uit het onderzoek blijkt dat de voerkosten per koe per dag ongeveer 0,12 euro hoger te liggen ten opzichte van een conventioneel systeem. Met een melkstijging van 1,1 tot 1,5 kg melk, zou Shredlage maïs dus uit kunnen, aldus Valacon.
Bovenste laag fijner hakselen
Ondanks de gunstige resultaten uit Amerika is Valacon toch terughoudend. Ook wordt er gewaarschuwd voor broeigevoeligheid. Daarom is het advies om de bovenste 20 centimeter van de kuil fijner te hakselen om meer te kunnen verdichten en broei te voorkomen.