Opbrengst verhogen door wisselteelt vanggewas, erwt en maïs in stroken
Al een aantal jaren doen Nordic Maize Breeding, gewasbeschermingsbedrijf Profytodsd en loonbedrijf Zandvliet uit Tjalleberd deze veldproeven.
Bij de proeven worden zeer vroegrijpe maïsrassen geteeld. Na de oogst zaait men een vanggewas (rogge triticale of italiaans raaigras) in combinatie met wintererwten. Het vanggewas vangt de stikstof in de bodem op. In het voorjaar pakt de winterwt, als vlinderbloemige, stikstof uit de lucht en geeft deze door aan het vanggewas en de bodem. Vervolgens wordt eind mei eerst het vanggewas met de erwten geoogst. Met een strokenfrees zaait men vervolgens een zeer vroegrijp maïsras in.
Meer voer van eigen land
Volgens Grietje Raaphorst, van Nordic Maize Breeding, is met de combinatie vanggewas en wintererwt een hogere opbrengst mogelijk. „Over het algemeen wordt het vanggewas ondergeploegd zodat het omgeploegde gewas mineralen levert aan de plant. Door een combinatie te gebruiken met erwten en het gewas eind mei te oogsten, is de eerste 6 tot 7 ton drogestof opbrengst per hectare al binnen. De erwt levert niet alleen stikstof aan het vanggewas maar tegelijk ook stikstof aan de bodem.”
Geen drijfmest
Volgens Raaphorst heeft de maïs geen drijfmest nodig en is een kunstmestgift voldoende. Door te keuze om de maïs in stroken te zaaien, houdt de grond beter haar draagkracht, is de visie van de initiatiefnemers. Wel is het volgens Raaphorst nodig om na het maaien het vanggewas en wintererwt dood te spuiten. Bij de maïsteelt wordt vervolgens weer een bespuiting bespaart.
Het advies is om het vanggewas in lagen door de kuil te rijden. Om bladverlies van de erwtenplant te voorkomen is schudden minder gewenst. Om de erwten zelf hoeft het niet, die zijn dan namelijk nog niet gevormd en komen later pas. „Het is niet nodig om te wachten op erwten om tot een eiwitrijk gewas te komen. In een vroeg stadium bevat de erwtenplant ook een hoog eiwit, alleen zit het dan meer in de plant zelf”, zegt Raaphorst.
Tussen 850 en 940 VEM
Het vanggewas bevat eind mei tussen de 850 (erwt in combinatie met rogge) en 940 VEM (erwt in combinatie met triticale of Italiaans raaigras). Het ruw eiwit-gehalte varieert tussen de 115 tot 150 gram bij rogge of triticale, tot 240 gram bij Italiaans raaigras. De variatie in voedingswaarde heeft daarnaast ook te maken met het groeiseizoen en oogsttijdstip