Fotoserie: Fosfaatoverschot verdwijnt in Achterhoek
Tegelijk met het verdwijnen van het fosfaatoverschot is de omvang van de bedrijven en de melkproductie per hectare toegenomen met 1.000 liter tot 19.000 liter per hectare.
Hele samenleving
In het project wordt geprobeerd om de hoeveelheid stikstof en fosfaat die in het milieu komt te verminderen. Dat kan door koeien efficiënter en gerichter te voeren, waardoor ze met de mest minder mineralen produceren. Daarnaast wordt vooral ingezet op hogere opbrengsten van gewassen. Dit betekent voor de veehouder minder voeraankopen en lagere bodemoverschotten van stikstof en fosfaat. Daar hebben niet alleen boeren baat bij, maar plukt de hele samenleving de vruchten van’, aldus Johan Temmink die als specialist mineralen bij ForFarmers bij het project betrokken is.
Derogatie
Vruchtbare Kringloop staat voor het zo efficiënt en economisch mogelijk sluiten van kringlopen in de melkveehouderij. 250 Achterhoekse melkveehouders houden zich actief bezig met een efficiënte benutting van mineralen om de bodemvruchtbaarheid en de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater te verbeteren. ‘Daarmee stellen zij de derogatie voor de aanwending van dierlijke mest veilig’, aldus Temmink.
Klik hier om het volledige VKA Magazine over Vruchtbare Kringloop Achterhoek te lezen