Ausnutria bouwt grootste gasloze poederfabriek ter wereld
Als alles volgens plan verloopt, verwerkt Ausnutria in de loop van komend jaar de eerste melk tot kindervoeding in de nieuwe, energiezuinige en gasloze fabriek op het IBF-industrieterrein. Hier zal straks uitsluitend elektriciteit worden gebruikt om melk te verpoederen. De verwerkingscapaciteit van de nieuwe fabriek ligt op 30.000 liter melk per uur.
De investering die ermee gemoeid is, bedraagt meer dan 100 miljoen euro. Ausnutria wil met de duurzame, CO2-vrije en stikfstofloze productie niet alleen haar marktaandeel versterken, maar ook bijdragen aan het behoud van de planeet. ‘Wij willen kinderen voeden. Dat kan natuurlijk alleen als er voor die kinderen een leefbare planeet blijft’, zo redeneert de onderneming.
In de nieuwe fabriek wordt een energiebesparing gerealiseerd van circa 40 procent, wat bij de huidige torenhoge prijzen voor gas en elektriciteit behoorlijk doortikt.
Geitenmelk
Naast de productie vanuit de bestaande fabriek in Kampen kan de nieuwe fabriek dus straks nog eens 200 miljoen kilo melk per jaar verwerken. Dat zal voornamelijk geitenmelk zijn, laat algemeen directeur Jeroen Kiers weten: „Op dit moment is ongeveer de helft van onze productie gebaseerd op geitenmelk, de andere helft op koemelk. Die verhouding schuift verder op naar meer geitenmelkproducten.” Ausnutria doet met name in China goede zaken met haar Kabrita-producten op basis van geitenmelk.
Over de grens
De onderneming verwerkt momenteel zo’n 150 miljoen kilo geitenmelk per jaar; nieuwe leveranciers zijn welkom. Daarvoor kijkt Ausnutria ook over de grens. „We kunnen ook melk aanvoeren uit België, Frankrijk en Duitsland.” In Duitsland heeft Ausnutria al enkele leveranciers, die de melk leveren via dochteronderneming Holland Goat Milk.
Hyproca
Ausnutria opereert in China, Nederland en Australië. In 2011 verwierf de onderneming het Nederlandse (geiten)melkpoederbedrijf Hyproca. In 2021 nam de Chinese zuivelreus Yili een belang van ruim 34 procent in Ausnutria. Het grootste deel van de Ausnutria-aandelen was al in Chinese handen. De deelneming in Ausnutria was voor Yili een kans om met geitenmelkpoeder te groeien in zuigelingenvoeding.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ausnutria
Bron: Zuivelzicht