80 procent blijft kalveren onthoornen

Een kwart van de boeren vindt het niveau van hoornloze stieren te laag en daarom de keuze voor hoornloos fokken niet interessant. Daarnaast geeft meer dan de helft van de ruim 560 stemmers aan dat andere zaken prioriteit hebben op dit moment.
Slechts 4 procent van de boeren ziet een maatschappelijk belang in het afstappen van onthoornen van kalveren. De overige 17 procent melkveehouders is voorstander van het gebruik van hoornloze stieren om daarmee een hoornloze veestapel te fokken. Zij staan achter de mening dat een beleid op kalveren geboren zonder hoorns zowel diervriendelijker als arbeidsefficiënter is.
Binnen 10 jaar hoornloos fokken
Overigens geeft een ruime meerderheid van 65 procent binnen dezelfde doelgroep aan te verwachten dat de melkveesector over tien jaar niet om hoornloos fokken heen kan. Dat blijkt uit uitgebreider onderzoek van Melkvee. Enkele reacties: „Ik denk dat er over een aantal jaar niet meer onthoornd mag worden, dus zullen we wel iets anders moeten, maar nu gelukkig nog niet.” „Andere kenmerken zijn zoveel belangrijker om op te fokken; voor hoorns is een technische oplossing.”
Boeren geven ook aan bang te zijn voor een te smalle fokkerijbasis, waardoor inteelt een gevaar wordt. Veehouders houden daarom nog massaal vast aan de vertrouwde praktijk: 90 procent van alle boeren kiest op dit moment voor onthoornen, met hulp van de dierenarts.
Lees meer over ‘Fokken op hoornloosheid als visitekaartje’ in de eerstvolgende editie van het vakblad Melkvee.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief